Csepreghy garantálja

Könnyebb lesz az új uniós pályázati ciklusban lepapírozni

Az új pályázati ciklus sokkal inkább pályázóbarát az előzőhöz képest.

2015.10.12 20:32MTI

Sokkal inkább pályázóbarát a 2014-2020-as új uniós pályázati időszak, a Magyar Államkincstár bevonásával egyszerűsödik az állami struktúra, csökken a bürokrácia - mondta a Miniszterelnökség államtitkára hétfőn az MTI-nek.

Csepreghy Nándor hangsúlyozta, hogy a 2014-2020-as új pályázati időszak - a munkahelyteremtés mellett - a gazdaságfejlesztésre fókuszál, és új területi megközelítést alkalmaz: döntően a helyi, megyei önkormányzati igényekre koncentrál. A területi programokban a régiók helyett tehát a megyékre helyeződik a hangsúly, a pályázók támogatása megyei szinten, egyszerűbben és gyorsabban valósul meg.

Emlékeztetett: 2014-ben azért szüntették meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, hogy a korábbinál jobb rendszer jöjjön létre, amely a pályázók számára valóban szolgáltatást nyújt, és válaszol az ország makrogazdasági kihívásaira.

A rendszer szerinte jól vizsgázott, ezt bizonyítja, hogy a 2007-2013-as ciklusban Magyarország rendelkezésére álló 8200 milliárd forintos keretösszegből 2010-ig mindössze 970 milliárd forintot fizettek ki, míg 2013-tól kezdődően, a Miniszterelnökség irányítása óta eltelt időszakban 5000 milliárd forintot, így a teljes keretösszeget fel tudta használni az ország.

Az új pályázati ciklus sokkal inkább pályázóbarát az előzőhöz képest - jelentette ki az államtitkár, megjegyezve, hogy a Magyar Államkincstár közreműködő szervezetként történő bevonásával a rendszerbe, egyszerűsödik az állami struktúra.

A regionális fejlesztési ügynökségek megszűnésével kapcsolatban Csepreghy Nándor azt mondta: "technikai átalakításról" van szó, amelynek lényege, hogy "még közelebb legyenek egymáshoz a pályázók és az őket szolgáló állami szereplők, megszüntetve minden párhuzamos intézményt".

Az ügynökségeknél dolgozókat a továbbiakban a kifizetések lebonyolításáért felelős Magyar Államkincstárnál, a 19 megyei önkormányzat projektmenedzsment-szervezeteinél, illetve a Széchenyi Programirodánál alkalmazhatják - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.