MNB

Húszmillió forintos bírságot kapott a Commerzbank

A jegybank tekintettel volt a Commerzbank által elkövetett jogsértések súlyosságára, a cselekménynek a biztonságos működésre gyakorolt hatására, a szabályszegéssel előidézett kockázatra.

2015.10.06 10:55MTI

Húszmillió forint bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Commerzbank Zrt.-re egyebek között számviteli, fedezetértékelési jogsértések miatt - közölte a jegybank kedden.

A jegybank kötelezte a hitelintézetet a jogsértő állapot megszüntetésére, ebben a banknak a jogszabályok szerint kell elvégeznie egyes ügyleteinek átminősítését és el kell számolnia a szükséges mértékű értékvesztést.

Az MNB átfogó ellenőrzés keretében vizsgálta a Commerzbank Zrt. tevékenységét a 2012. december 31. és 2015. szeptember 8. közötti időszakra. Közölték, hogy a feltárt jogsértések nem hordoznak olyan rendszerkockázatot, amelyek jelentősen veszélyeztetnék a bank megbízható működését.

A jegybank vizsgálata megállapította: a Commerzbank Zrt. egyes belső ellenőrzési és számviteli, fedezetértékelési és ügyletminősítési tevékenysége, az átstrukturált ügyletek minősítési és nyilvántartási eljárása, továbbá a tőkekövetelmény-számítása és felügyeleti adatszolgáltatása nem minden tekintetben felel meg a jogszabályi előírásoknak.

A bírság mértékének meghatározásánál a jegybank tekintettel volt a Commerzbank által elkövetett jogsértések súlyosságára, a cselekménynek a biztonságos működésre gyakorolt hatására, a szabályszegéssel előidézett kockázatra. Súlyosbító körülménynek számított a jogsértések ismétlődése, tekintve, hogy számos hiányosság megszüntetésére már a pénzügyi felügyeletet korábban ellátó hatóság is kötelezte a hitelintézetet - írták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.