Így üzennek a spekulánsoknak

Szigorú szabályok mellett licitálhatnak az állami földekért

Az árverések szigorú kontroll mellett folynak majd, ezzel azt akarják üzenni a spekulánsoknak, hogy jobban járnak, ha távol maradnak.

2015.10.03 11:13MTI

Szigorú szabályok mellett indulhat el a licit az állami területekért Jakab István, az Országgyűlés alelnöke szerint, aki egyben a földvásárlási programot kidolgozó Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének is az elnöke.

Jakab István a Magyar Időknek adott, a lap szombati számában megjelent interjújában azt mondta, bár az árverések részletes szabályait lefektető kormányrendelet még nem jelent meg, az már biztosan látszik, hogy a megyei kormányhivatalok által kijelölt helyen megtartott liciteken az ügyfél ügyvéddel jelenik majd meg, az árverés szabályszerűségét pedig közjegyző hitelesíti.

Hangsúlyozta, az árverések szigorú kontroll mellett folynak majd, ezzel azt akarják üzenni a spekulánsoknak, hogy jobban járnak, ha távol maradnak. Jakab István azt mondta, a gazdák 20 éves futamidővel 2,5 százalék alatti kamat mellett kaphatnak hitelt, a kölcsön fedezete maga a termőföld lesz, ugyanakkor 20 százalék önerő kell a vásárláshoz.

A Földet a gazdáknak program a teljes állami földvagyon mintegy 15 százalékát érinti, nagyjából 1,2 millió hektár erdő és 450 ezer hektár természetvédelmi terület állami tulajdon marad.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.