Nébih

Újabb szarvasmarha-állományokban mutatták ki a kéknyelv betegséget

A laboratóriumi vizsgálatok Baranya, Somogy és Tolna megyében is újabb szarvasmarha-állományokban mutatták ki a kéknyelv betegséget, ezért a hatóság módosította a megfigyelési és védőkörzetet.

2015.09.23 15:06MTI

A már korábban elrendelt intézkedések továbbra is érvényesek - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a Tolna megyei Szedresen, Kisszékelyen, Kaposszekcsőn, a Somogy megyei Kutason, valamint a Baranya megyei Liptódon is megállapították a kéknyelv betegség kitörését, ezért tovább nőttek a korlátozás alá vont területek. A kitörést ezúttal is a vírus 4-es szerotípusa okozta.

A 2015. szeptember 10-én elrendelt intézkedések változatlanul érvényesek, azokat az új kitörés körüli 20 kilométeres körben elhelyezkedő, fogékony állatokat tartó telepek esetében is alkalmazni kell - hívja fel a figyelmet a hivatal.

Az állategészségügyi hatóság a kitörések körüli 20 kilométeres sugarú körben lévő gazdaságokban található valamennyi fogékony állatnál elvégzi a rovarirtó szerrel történő kezelést és a védőoltásban még nem részesült egyedek vakcinázását. Az ezeken kívül eső területeken a vakcinázás önkéntes alapon kérhető az állományokat ellátó állatorvostól, alapvetően az állattartó költségére, aki állami támogatást is igénybe vehet - közölte a Nébih.

A hivatal tájékoztató anyagot készített a betegséggel kapcsolatos tudnivalókról a gazdáknak. A kiadványt tízezer példányban a következő hetekben juttatják el állattartókhoz, elsőként az érintett megyékben. A tájékoztató letölthető a hivatal honlapjáról is, ahol elérhetőek a korlátozás alá vont területekkel kapcsolatos aktuális anyagok, a ki- és beszállításra vonatkozó információk, valamint további hasznos tudnivalók is (http://portal.nebih.gov.hu/-/keknyelv-betegseg-kitores-magyarorszagon-2015).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.