Versenyjog

Nem okoztak fennakadást a forgalomban az új fúziós szabályok

A vállalkozások korábban - saját kockázatukra - a hatósági döntés előtt is végrehajthatták a tranzakciót, feltéve, hogy az engedély iránti kérelmüket határidőn belül benyújtották a GVH-hoz. Az új előírások megszegése súlyos bírsággal járhat.

2015.09.14 15:19MTI

Nem okozott eddig gyakorlati nehézséget az a múlt év közepétől élő szabály, hogy a cégek fúziói csak a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélye után hajthatók végre - közölte a Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda.

A vállalkozások korábban - saját kockázatukra - a hatósági döntés előtt is végrehajthatták a tranzakciót, feltéve, hogy az engedély iránti kérelmüket határidőn belül benyújtották a GVH-hoz. Az új előírások megszegése súlyos bírsággal járhat.

Számos jogrendszerben - ideértve az Európai Unió versenyjogát is - már régóta érvényesült a végrehajtási tilalom új formája, így a tranzakciók nemzetközi vonatkozása miatt, illetve a felek óvatosságának köszönhetően, az esetek többségében eddig is megvárták a GVH döntését az ügylet lezárása előtt.

Két éve hatályos ugyanakkor az a szabály, amely lehetőséget ad a kormány számára, hogy egyes tranzakciókat - azok nemzetgazdasági jelentőségűvé nyilvánításával - kivegyen a magyar fúziókontroll szabályai alól. A kormány több esetben is élt ezzel a lehetőséggel az elmúlt időszakban, elsősorban energetikai cégek és bankok állam vagy állami tulajdonú vállalkozások általi megvásárlását minősítve nemzetgazdasági jelentőségűnek - áll a közleményben, amely kitér arra is, hogy a GVH egyre többféle jogi eszközt alkalmaz a fogyasztókat megkárosítókkal szemben. Például felszámolásokat kezdeményez, büntető feljelentéseket tesz, közérdekű pereket indít.

A közlemény foglalkozik a kereskedelmi törvény jövő év elején hatályba lépő új szabályaival is. Ekkortól a napi fogyasztási cikkek kiskereskedelmi piacán gazdasági erőfölényben lesznek a 100 milliárd forintnál magasabb árbevételű üzletláncok, ez pedig szigorúbb kötelezettségeket ró majd az érintett vállalkozásokra.

A törvény eddig is tiltotta az úgynevezett jelentős piaci erővel rendelkező kiskereskedők - elsősorban az országos kereskedelmi láncok - számára azokat a magatartásokat, amelyek a beszállítóikkal szemben visszaélésszerűnek minősültek.

A módosítás után az érintett kereskedők még szélesebb körben lesznek kötelesek arra, hogy a piac egyéb résztvevőivel - így például a versenytársaikkal - szemben tartózkodjanak a versenyjog által tiltott magatartásoktól. E szabály megsértése esetén ugyanis a GVH a kiskereskedelmi lánc, illetve cégcsoport éves árbevételének tíz százalékáig terjedő bírságot is kiszabhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.