Bizonyos feltételekkel

Brüsszel engedélyezte a GE-nek az Alstom energiaipari üzletágának átvételét

Az amerikai General Electric Co. (GE) megkapta az Európai Bizottság engedélyét az Alstom energiaipari üzletágának átvételéhez bizonyos feltételekkel.

2015.09.08 19:36MTI

A Bizottság keddi közleménye szerint a GE megvásárolhatja az Alstom erőművi és áramelosztó berendezés üzletágát azzal a feltétellel, hogy az erőművi üzletág nagyteljesítményű (erőművi) gázturbina gyártó részlegét átadja az olasz Ansaldo vállalatnak, amely így a Bizottság szerint megfelelően erős konkurenciát lesz majd képes támasztani a világpiacon.

A főként erőművekben alkalmazott nagyteljesítményű gázturbinák világpiacán a GE az első, az Ansaldo pedig az ötödik legnagyobb szereplő. Az olasz vállalat az Alstom gázturbina aktiváinak átvétele után a harmadik-negyedik legnagyobb piaci szereplővé léphet elő. A második legnagyobb szereplő a piacon a Siemens, a negyedik pedig a Mitsubishi Hitachi Power Systems.

Az Alstom egyéb erőművi (nem gázturbinás) üzletága, áramelosztó hálózati berendezés üzletága, megújítható energia üzletága átvétele ellen Brüsszel nem támasztott kifogást.

Margrethe Vestager versenyjogi biztos a döntést bejelentő közleményben hangsúlyozta, hogy az Alstom erőművi gázturbina üzletágának átadása az Ansaldo vállalatnak a garancia arra, hogy az európai fogyasztók és vállalatok továbbra az innováció és a magas technológiai ismeretek haszonélvezői maradjanak. Elmondta, hogy örömére szolgált engedélyezni "az Európa üzleti nyitottságát és külföldi befektetések számára vonzó magas technológia színvonalát képviselő" tranzakciót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.