G20

Támogatja a nők üzleti életben betöltött szerepének növelését Törökország

A törökországi G20 találkozó keretében először megrendezett, a nők szerepvállalásának előmozdítását célzó W20 konferencia történelmi jelentőségű kezdeményezés a nők üzleti szerepének megítélésében.

2015.09.06 19:49MTI
liveuamap.com

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök vasárnap az ankarai Rixos Hotelben tartott összejövetelen kifejtette: a G20 a globális gazdaság hajtóereje. Ha a nők nincsenek jelen ezen a platformon, tovább erősödik a férfiak üzleti életben betöltött dominanciájának gondolata. Beszédében hangsúlyozta: a W20 konferencia létrejöttével Törökország radikális változást szeretne elérni az emberek ilyen irányú hozzáállásában. Nem lehetséges a nemek közötti egyenlőség elérése, ha nem változik meg alapjaiban a téma megközelítése. - Ha egy országban a nők arcán mosoly ül, akkor az boldog ország - tette hozzá a miniszterelnök.

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője felszólalásában kiemelte: a nők bevonása a gazdasági életbe csökkenti a társadalmi egyenlőtlenséget és az elszegényedést. A pozitív változások könnyen megfigyelhetők azokban az országokban, ahol több nő vesz részt a döntéshozatalokban - fűzte hozzá Lagarde. Rámutatott: a nők társadalomban betöltött szerepének megerősítéséhez az út az oktatáson keresztül vezet.

José Ángel Gurría, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára azt mondta: a nők tehetségét és képességeit nem értékelik kellőképpen a gazdasági növekedés kérdésében. Nem adnak elég lehetőséget a nőknek a munkaerő-piacon és a civil szervezetekben is nagyobb arányú a férfiak képviselete - fejtette ki a szakember.

Lakshmi Puri, az ENSZ Nőszervezet ügyvezető igazgató-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a nők gazdasági vonatkozású egyenlőségének és szerepnövelésének kérdésére a G20-nak gyors és világos választ kell adnia. A gazdasági, társadalmi és környezeti célkitűzések csak akkor valósíthatók meg, ha a szükséges változtatások legkésőbb 2030-ig érvényre jutnak - hangsúlyozta Puri.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.