Gazprom

Aláírták az Északi Áramlat-2 projekt részvényesi megállapodását

Vlagyivosztokban Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével nagyszabású nemzetközi gazdasági tanácskozáson tekintik át a Távol-Kelet fejlesztésének lehetőségeit.

2015.09.04 12:15MTI

Az Északi-Áramlat mintegy 1200 kilométer hosszú, Oroszországot és Németországot közvetlenül összekötő földgázvezeték, amelynek két, egymással párhuzamosan futó ága a Balti-tenger alatt húzódik, kiindulási pontja Viborg és egészen a németországi Greifswaldig tart.

A Gazprom orosz gázipari vállalat, a holland-brit Shell, a német E.ON és a BASF/Wintershall, az osztrák OMV és a francia Engie (korábbi nevén a GDF Suez) azt tervezi, hogy két új, a már meglévő vezetékekkel azonos, évi 55 milliárd köbméteres szállítási kapacitású vezetékpárral bővíti az Északi Áramlatot.

A pénteken aláírt részvényesi megállapodás értelmében a hat érintett cég közös céget hoz létre New European Pipeline AG néven, amelynek feladata az új csővezetékek kiépítése lesz. A Gazprom 51 százalékos, az E.ON, Shell, az OMV és BASF/Wintershall egyaránt 10-10, míg az Engie 9 százalékos részesedéssel bír az új projekttársaságban - tudatta a Gazprom az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Európa gázszükségletének mintegy harmada származik Oroszországból. Az Európába irányuló orosz földgáznak azonban mintegy harmada Ukrajnán keresztül jut el a célországokba. Az orosz-ukrán konfliktus miatt Oroszország igyekszik kiváltani ezt az útvonalat új vezetékek megépítésével.

A Gazprom becslései szerint az Északi Áramlat harmadik és negyedik ágának megépítése 11 milliárd dollárba kerülhet, a szállítás pedig 2019 végén kezdődhet el rajtuk.

A Gazprom és az OMV vezetői pénteken aláírtak egy együttműködési megállapodást, amelynek alapján az osztrák cég eszközcserével venne részt oroszországi olaj- és gázmezők fejlesztésében. Emellett - piaci meglepetést keltve - a Gazprom megállapodott a BASF német vállalattal, a világ legnagyobb vegyipari konszernjével is egy eszközcseréről. Ennek értelmében a BASF átadja gázkereskedelmi és tárolási eszközeit az orosz vállalatnak, amely pedig cserébe nagyobb részesedést kap szibériai gázmezőkben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.