Új fejezet nyílhat a két ország kapcsolatában

Bővülhetnek a magyar-iráni gazdasági kapcsolatok

Varga Mihály hivatalában fogadta az iráni külügyminiszter-helyettest.

2015.09.03 19:54MTI

A magyar-iráni gazdasági kapcsolatok bővítési lehetőségeiről tárgyalt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Madzsid Taht Ravancsival, az Iráni Iszlám Köztársaság európai és amerikai kapcsolatokért felelős külügyminiszter-helyettesével, a megbeszélésen szóba került több, folyamatban lévő egyezmény parafálása - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-vel.

A szaktárca közleménye szerint Varga Mihály hivatalában fogadta az iráni külügyminiszter-helyettest. A tárgyaláson a felek üdvözölték a július 14-én Bécsben megkötött nukleáris megállapodást, amely várhatóan az Iránt eddig érintő szankciós korlátozások ütemes lebontását eredményezi, és így új fejezet nyílhat a két ország kapcsolatában.

A megbeszélésen szóba került több, folyamatban lévő egyezmény, így a kettős adóztatás elkerüléséről szóló szerződés parafálása is. A magyar miniszter tájékoztatása szerint megkezdődött a magyar-iráni beruházásvédelmi egyezség, valamint a két ország kormányközi gazdasági együttműködési megállapodásának előkészítése is.

A magyar gazdasági tárca vezetője a közlemény szerint annak a reményének is hangot adott, hogy a szankciók feloldását követően tovább bővülnek a két ország kapcsolatai. Varga Mihály arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt években a magyar gazdaság növekedési szerkezete stabillá és hosszú távon is fenntarthatóvá vált.

Tekintettel arra, hogy az európai minőségre váró iráni piac még elsősorban a nagy nyugat-európai gazdaságok termékeit ismeri, a megnyíló iráni piacon különös jelentőséget kap a magyar minőség, illetve termék- és szolgáltatáspaletta bemutatása. A legnagyobb változást ugyanakkor a pénzügyi korlátozások feloldása jelentheti. E nehezítő körülmény felszámolásával megnyílik az export lehetősége olyan magyar vállalkozások előtt, amelyek eddig kockáztatható tőke hiányában nem tudtak az iráni piacon megjelenni - írja közleményében a szaktárca.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.