Orosz embergó

KKM: a korlátozás ellenére folyamatos a magyar cégek jelenléte Oroszországban

Bár az Oroszország által 2014. augusztus 6-án elrendelt embargó érzékenyen érintette a magyar agrárexportot, a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok nem rekedtek meg, és az embargó ellenére több nagy értékű magyar vagy magyar-orosz közös beruházás valósult meg.

2015.09.01 16:02MTI

2014. szeptember 1-je óta Oroszország területén több mint 100 millió euró, vagyis 30 milliárd forint értékű fejlesztésben, beruházásban működtek közre magyar vállalatok - ismertetta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM).

Magyarországi cégek az elmúlt egy évben Oroszország több régiójában építettek autó- és konzervgyárat, gyógyszerüzemet, részt vesznek jelentős méretű állattartó telepek kialakításában, szállítottak orosz húsfeldolgozó üzemeknek gépeket, sőt egy nemrég megkötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően 50 darab magyar gyártású kompozit autóbusz karosszéria is kerül Oroszországba. Emellett folyamatban van egy évenként ezer tonna kibocsátású halnevelő telep létrehozása is a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Halászati Kutatóintézete (HAKI), valamint Vlagyimir megye közös beruházásában.

A jelenleg zajló projektek közül kiemelték az egyik legnagyobb hazai padlóburkolatokat gyártó cég megbízását, amelynek keretében az idén kétezer oroszországi általános iskola felújításában vesz részt: tornatermekbe, tornacsarnokokba szállítanak speciális padlóburkolatot csaknem kétmillió euró értékben.

A közleményben Budai Gyula, a KKM Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztosa kifejtette, az embargó ellenére is van lehetőség a magyar vállalkozások, cégek megjelenésére és tevékenységére az orosz piacon.

A miniszteri biztos szerint az embargó időszakát könnyebben vészelhetik át a magyarországi gazdasági társaságok magyar-orosz vegyesvállalatok létrahozásával és így erősebb oroszországi jelenléttel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.