Gépipar

Hetvenezer Electrolux hűtő készül Jászberényben

A háztartási gépgyártó egyik észak-olasz üzeméből Magyarországra helyezik át a hűtőgépgyártás egy részét, a jászberényi gyárban pedig már elkezdődött a 70 ezer darab új fejlesztésű, beépíthető hűtő gyártása.

2015.08.31 14:51MTI

Az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója a pénteki olasz sajtóban megjelent hírt hétfőn erősítette meg az MTI-nek.

Gönczy Sándor elmondta: a jászberényi hűtőszekrény- és fagyasztóláda gyárban, az eredeti terveknek megfelelően, a 2015 második felében elkezdődött gyártás várhatóan 2016 év elején ér véget. A gyártás áthelyezésről szóló döntést két éve jelentette be a társaság - tette hozzá.

Az Electrolux Lehet Kft. jászberényi és nyíregyházi hűtőgépgyárai az Electrolux legnagyobb európai hűtőkészülék gyártóbázisai - közölte a vezérigazgató. Szólt arról, hogy a társaság több mint 3000 alkalmazottat foglalkoztat Magyarországon, és a beszállítókon keresztül további 2500-nak biztosít munkalehetőséget.

A cég 1991 és 2014 között 130,9 milliárd forintot fordított beruházásokra Magyarországon - tájékoztatott.

Az MTI azon kérdéseire, hogy a 70 ezer hűtőgép hazai gyártása hány további embernek ad munkát, igényel-e újabb beruházást és hány forinttal növeli a cég éves termelését, a társaságnál egyelőre nem kívántak válaszolni.

A nyilvános cégadatok szerint a jászberényi székhelyű Electrolux Lehel Hűtőgépgyár Kft. éves értékesítési nettó árbevétele 2014-ben meghaladta a 267 milliárd forintot, 2013-ban pedig több mint 286 milliárd forint volt. A bevétel túlnyomó része exportból származik. A társaság mérleg szerintit eredménye ugyanezen időszakban több mint 4 milliárdról egymilliárd forintot meghaladó veszteségbe fordult.

Az Electrolux venetói Suseganában levő gyárából 70 ezer beépíthető hűtőszekrény gyártását helyezik át Magyarországra. Az eddig Suseganában gyártott Cairo típusú, magas műszaki színvonalú hűtőszekrényről van szó. A hírt az Uilm és a Fiom olasz ipari szakszervezet képviselői közölték az Il Gazzettino venetói napilappal a múlt héten.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.