Csökkenés után

KSH: júliusban 0,3 százalékkal nőttek az ipar termelői árak

Júliusban az ipari termelői árak 0,3 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, az előző havi 1,5 százalékos csökkenés után.

2015.08.31 10:39MTI

A belföldi értékesítési árak 1,8 százalékkal csökkentek, az exportárak 1,5 százalékkal emelkedtek - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A forint egy év alatt az euróval szemben 0,6, a dollárral szemben viszont 23,8 százalékkal leértékelődött júliusig.

Az év első hét hónapjában a belföldi értékesítés árai 2,9 százalékkal mérséklődtek, az exportértékesítésé 0,4 százalékkal emelkedtek, ami összességében az ipari termelői árak 0,8 százalékos csökkenését okozta a múlt év január-júliusihoz képest.

Belföldön az élelmiszeripar termelői árai 2,1 százalékkal voltak alacsonyabba, mint tavaly júliusban, a számítástechnikai eszközök és a villamos berendezések ára viszont 3,1, illetve 3,5 százalékkal emelkedet. A gyógyszeripar 2,8, a gumi-, műanyag- és építőanyag gyártók 3,2 százalékkal tudták növelni az árakat és a járműgyártásban is 0,6 százalékkal emelkedtek az árak.

Exportban a járműipar árai 0,3 százalékkal emelkedtek, a számítástechnikai ágazat viszont 5,1 százalékos éves áremelkedést ért el, és a gépgyártók és a gyógyszergyártók is 5,0, illetve 5,4 százalékkal emelték a forintban számolt áraikat. Az élelmiszerek exportára viszont 1,4 százalékkal elmaradt a tavaly júliusitól.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül júliusban az energia- és továbbfelhasználásra termelő (-2,7 százalék), illetve a fogyasztási cikkeket gyártó (-0,3 százalék) ágazatokban csökkentek, a beruházási javakat gyártó ágazatokban (+1,9 százalék) nőttek az árak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.