Egyedüliként

ENSZ-stratégiai fórumon vett részt az agrártárca

Az ülésen közel 100 ország, több érintett ENSZ szervezet és a legfejlettebb országokat tömörítő OECD vett részt.

2015.08.27 11:28MTI

Az uniós partnerek közül egyedüliként a Földművelésügyi Minisztériumot (FM) hívták meg arra az ENSZ fórumra, amelyet az ENSZ közgyűlés Dél-Dél Együttműködésért felelős bizottsága, a kínai kormány és Makaó önkormányzata közösen tartott a fejlődő országok közötti tudásmegosztás és tapasztalatátadás fórumaként szolgáló Dél-Dél és háromoldalú együttműködésről - közölte az agártárca az MTI-vel csütörtökön.

Az ülésen közel 100 ország, több érintett ENSZ szervezet és a legfejlettebb országokat tömörítő OECD vett részt.

A fejlődő országok úgynevezett 77-ek csoportja stratégiai szövetségeket és hálózatokat hoz létre a Dél-Dél Együttműködés keretében számos szakterületen, így a mezőgazdaságén is.

A közlemény idézi Tóth Katalin nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárt, a delegáció vezetőjét, aki hozzászólásában elmondta: a magyar agrártárca széleskörű és aktív kapcsolatrendszert épített ki a Kelet-Európában, Afrikában, Közép- és Délkelet-Ázsiában és a Nyugat-Balkánon található partnereivel.

Kiemelte: a magyar agrártárca, támogatva az ENSZ Dél-Dél Együttműködés által megfogalmazott célok elérését, szakmai donorként csatlakozott ahhoz a hosszú távú projekthez, amely az említett régiók fenntartható mezőgazdasági fejlesztését és az élelmezésbiztonság megvalósulását célozza. Szólt az FM és az ENSZ FAO sikeres közös ösztöndíjas programjáról is, amelynek keretében az elmúlt 7 évben már 230 fejlődő országból származó egyetemi hallgató részesült a magyar kormány ösztöndíjában, és közülük már több mint 160 hallgató meg is szerezte a mester fokozatú diplomáját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.