Többmilliárdos pályázatok

Több mint ötmilliárd forintból fejleszt idén a Debreceni Egyetem

Többmilliárdos pályázatok valósulnak meg a Debreceni Egyetemen (DE) az intézmény stratégiai céljainak megfelelően az idén hazai és uniós forrásokból.

2015.08.26 12:56MTI

Szilvássy Zoltán, az egyetem rektora elmondta: az egyetem 90 milliárdos éves költségvetésének mintegy tíz százalékát nyerte el 2015-ben különböző pályázatokon, ami a kitűzött célok elérését jelenti.

A középpontban az egészségipar - az orvos- és gyógyszerésztudomány, a sport- és egészségtudomány, az élelmiszer- és mezőgazdaság-tudomány - áll, amelynek fejlesztésére tízmilliárdot meghaladó összeget nyert el idén az egyetem.

Bács Zoltán, a DE kancellárja a folyamatban lévő fejlesztésekről, felújításokról közölte: azok idén 5,7 milliárd forintból valósulnak meg, ennek 50-60 százaléka központi finanszírozás, míg a maradék összeg - 1,8 milliárd forint - az egyetem önereje.

A folyamatban lévő 29 fejlesztés közül a legjelentősebb az október végére elkészülő Sporttudományi Oktató Központ létrehozása, amely 1,8 milliárd forintba kerül. A további fejlesztések között említette a kancellár a Böszörményi úti campuson épülő élelmiszerközpontot, amely félmilliárd forintból készül el, ott élelmiszer-prototípusokat állítanak majd elő. Több százmillió forintból valósult meg a közgazdaságtudományi hallgatók átköltöztetése a Böszörményi útra, illetve a jogi hallgatóké a Kassai útra. Az Informatikai Központ alagsorában 110 millió forintból új szervertermet alakítanak ki - derült ki a tájékoztatóból.

Bács Zoltán kitért arra, hogy az egyetem vizesblokkrendszerét is felújítják, pótolva ezzel több évtizedes lemaradásukat.

Kerékpárkölcsönzőt is tervez az egyetem, egyelőre 90 kerékpárral, négy állomáshelyen - mondta a kancellár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.