Statisztika

Mfor.hu: nemzetközi összehasonlítás a legalacsonyabb keresetekről

Magyarországon azon dolozók aránya, akik a szegénységi küszöbnél, azaz az átlagjövedelem 50 százalékánál kevesebbért dolgoznak, 7,2 százalék volt, míg Ausztriában 7,8 százalék, Franciaországban pedig 7,3 százalékos a dolgozói szegénység.

2015.08.25 18:59MTI

A mfor.hu portál keddi cikke szerint Magyarország előtt Norvégia áll 6,7 százalékos aránnyal, a visegrádi országokra szűkítve csak a cseheknél jobb a helyzet: itt 4,7 százalékos a dolgozói szegénység, míg Szlovákiában 8, Lengyelországban pedig 9,2 százalékos.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) grafikonja szerint Európai országként a legrosszabb a helyzet Görögországban, ahol a dolgozók 15,8 százaléka végzi az átlagjövedelem felénél kisebb összegért a munkáját.

Szintén meglepő lehet az USA helyezése, hiszen a 10. legmagasabb a dolgozói szegénység itt az OECD-tagállamok sorában, az amerikai dolgozóknak ugyanis 11,9 százaléka kap kevesebbet az ottani átlagbér 50 százalékánál.

Az utolsó, ebben az esetben legelőkelőbb helyen az Európai Unió legnagyobb gazdasága, Németország áll, ahol a dolgozók csupán 3 százaléka kénytelen az átlagjövedelem 50 százalékánál kevesebb összegért ellátni a munkáját. Mögötte Dánia következik 3,9 és Finnország 4,1 százalékos dolgozói szegénységgel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.