Brókerbotrány

Quaestor-kártalanítás - a fiktív kötvények kivételével minden értékpapír kiadható

Befejeződött a Quaestor Értékpapír Zrt. vagyonfelmérési vizsgálata: a nem valós kötvények kivételével az ügyfelek értékpapírjai maradéktalanul rendelkezésre állnak, kiadhatók.

2015.08.25 17:59MTI

A Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) ugyanakkor megjegyzi, hogy a pénzeszközöknél hiány mutatkozik, ezért "homogén csoportot" kell képezni, és ebből arányosan meghatározható az egyes ügyfeleknek kiadható összeg. (Homogén csoporton a minden egyedi jellemzőjében, például lejáratban, kamatozásban azonos tulajdonságokkal rendelkező eszközöket értik a vonatkozó jogszabály alapján.)

A Quaestor Értékpapír Zrt. felszámolási eljárásában a vagyonvizsgálat megállapította, hogy az ügyfelek pénzügyi eszközei - a nem valós kötvények kivételével - maradéktalanul rendelkezésre állnak, ideértve a korábban közzétett és akkor még vizsgálat tárgyát képező értékpapírokat is.

Az ügyfelek pénzeszközeinek felmérése is megtörtént, így meg lehet határozni a felszámolási vagyonba nem tartozó, ténylegesen kiadható összes pénzeszköz nagyságát. A közlemény szerint a felszámoló minden lehetséges intézkedést megtesz a hitelezői érdekek védelmében. Ezt szolgálja a felszámolási vagyon védelme és növelése, e törvényi kötelezettségének eleget téve a felszámoló többek között a követeléseket behajtja, és az igényeket érvényesíti. Az elmúlt hetekben a követelések kezelése körében a negatív pénzszámla egyenleggel rendelkező ügyfeleket a felszámoló fizetésre szólította fel.

Az igényérvényesítés körében pedig a felszámoló a csődtörvény megtámadási rendelkezései alapján értékelte a felügyeleti biztosi szakaszt közvetlenül megelőzően kötött jogügyleteket, és ezen értékelések tükrében megteszi a szükséges lépéseket - olvasható a közleményben.

A Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjának és a Befektető-védelmi Alapnak (Beva) a legutóbbi közlése szerint augusztus 10-ig közel 29 ezer Quaestor károsult ügyfélnek több mint 79 milliárd forint kártalanítási összeget fizettek ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.