2015 végére

Otthon Centrum: a válság előtti szint közelébe bővül a lakáspiac

Az Otthon Centrum előrejelzése szerint 2015 végére az idei lakáspiaci adásvételek száma a 2014. évi 114 ezer után elérheti a 150 ezret is, amely csak kevéssel marad el a válság előtti volumentől, és nagyjából 20 százalékkal alacsonyabb az egyensúlyinak tekinthető 170-180 ezer tranzakciószámnál.

2015.08.24 23:30MTI

Az Otthon Centrum hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a lakáspiaci növekedést a befektetési és a saját célra vásárlók együttesen mozgatják.

Az ingatlanforgalmazó cég adatai szerint a használt téglalakások ára a fővárosban jelentősen, 15-20 százalékkal, a nyugati megyékben 10 százalékkal nőtt az idén az első fél évben az előző év azonos időszakához képest.

A panellakások árai Budapesten és vidéken is a téglaépítésűeknél nagyobb mértékben, 20 százalékot is meghaladóan emelkedtek.

A társaság úgy látja, hogy hosszú távon az árak jóval visszafogottabb mértékű növekedése várható, a spekulatív vásárlások háttérbe szorulásával a következő években éves szinten kezdetben 5-10 százalékos, majd az infláció mértékét elérő, vagy némileg meghaladó ütemű növekedést prognosztizál.

Az Otthon Centrum közleményében kiemelte, hogy a vevők számának növekedésével alkupozíciójuk jelentősen gyengült, a teljes árengedmény mértéke országos szinten 10 százalék alá csökkent 2015 első hat hónapjában, ebből 6,9 százalékot tesz ki a szerződéskötéskor elért áralku mértéke.

A kereslet élénkülésének hatására csökkent az átlagos értékesítési idő is. Budapesten például egy panellakásnak alig valamivel több, mint egy hónap az értékesítési ideje, és a használt téglalakásokat is a leggyorsabban Budapesten lehet eladni. A családi házak eladásához szükséges idő a fővárosban és a nyugati megyékben két hónappal rövidebb, mint az ország más vidékein - írja közleményében az Otthon Centrum.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.