Lefelé

Csökkent a Hankook Tire üzleti eredménye a második negyedévben

A magasabb értékesítési volumen ellenére a kedvezőtlen devizaárfolyam-hatások miatt csökkent a Hankook Tire értékesítési árbevétele és üzleti eredménye a második negyedévben.

2015.08.19 11:27MTI

A Hankook Tire Group dél-koreai gumiabroncs gyártó konszern az idei második negyedévben 1619,9 milliárd won (1334,8 millió euró) az egy évvel korábbinál 2,5 százalékkal alacsonyabb értékesítési árbevétel mellett 201,1 milliárd won (165,7 millió euró) üzleti eredményt érte el, ami 20,0 százalékos csökkenés éves összevetésben.

A Hankook második negyedévi értékesítési árbevétele az első negyedévhez képest 9,0 százalékkal növekedett, üzleti eredménye pedig 1,0 százalékkal csökkent.

A Hankook Tire értékesítési árbevételének mintegy 30 százaléka az európai piacokról és a szovjet utódállamokból származik.

Az árbevétel és az üzleti eredmény éves csökkenését a Hankook Tire a kínai és a dél-koreai piac növekedésének a lassulására, valamint kedvezőtlen devizaárfolyam-hatásokra vezeti vissza.

Az értékesítési volumen ugyanakkor növekedett, az előző évivel összevetve az idei második negyedévben az európai és az észak-amerikai piacokon például 12-14 százalékkal.

A Hankook Tire üzletének fenntartható növekedését az ultra-nagyteljesítményű gumiabroncsok (UHP) értékesítésére alapozza, amely már forgalmának 34 százalékát adja. Ebben a szegmensben éves összevetésben 3,5 százalékos növekedést ért el a konszern a második negyedévben. Nagy hangsúlyt helyez emellett a konszern eladásainak növelésére a prémium kategóriás gumiabroncs piaci szegmensben is, különösen Európában és Észak-Amerikában.

A Hankook Tire amellett, hogy több nagy autógyár beszállítója, a világ 180 országában értékesíti termékeit és 22 ezer alkalmazottat foglalkoztat világszerte.

A Hankook Tire Magyarországot választotta európai gyárának helyszínéül. A 885 millió eurós befektetésből a Dunaújváros melletti Rácalmáson a világ egyik legkorszerűbb abroncsgyára épült. A gyár 2007 júniusában kezdte meg működését és azóta is folyamatosan bővül. A cég már több mint 3300 alkalmazottat foglalkoztat, és személygépkocsik, szabadidő terepjárók (SUV) és könnyű tehergépkocsik számára gyárt gumiabroncsokat. A harmadik beruházási ütem 2015 tavaszán fejeződött be, ezzel a magyar gyár éves gyártókapacitása 19 millióra nőtt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.