Kínai jegybank

A jüan felértékelődése borított mindent

A kínai jegybank szerint a jüan erőteljes felértékelődése, illetve ennek az exportra gyakorolt negatív hatása miatt kellett módosítania a középárfolyam-megállapítás eddigi rendszerén.

2015.08.12 17:47MTI

A központi bank közgazdásza Ma Csün hangsúlyozta, hogy az új helyzet nem egy leértékelési trend kezdetét jelenti, hanem egyszeri, technikai beavatkozásról van szó.

A kínai médiában a nemzetközi devizapiacot érintő reformlépésként emlegetett döntés értelmében keddtől a jüan középárfolyamának megállapításakor több szerep jut a pénzpiacokon folyó tényleges mozgásoknak. Ezután tehát folyamatosan figyelembe veszik a bankközi napi záró devizaárfolyamot, a piaci kereslet és kínálat alakulását és más főbb valuták ármozgását.

Minden kereskedési napon pekingi idő szerint reggel 9 óra 15 perckor határozzák meg a jüan árfolyamát 11 devizával, köztük az euróval, az angol fonttal, az amerikai dollárral és a japán jennel szemben. A bankközi devizapiac, vagy más néven forex (FX) piac 15 perccel később nyit.

A Kínai Népi Bank (PBoC) emlékeztetett arra, hogy júliusban a kínai export 8 százalékkal visszaesett, miközben a jüan középárfolyama fokozatosan eltért a piaci árfolyamtól. Nagy összegekről és hosszan tartó állapotról volt szó - hangsúlyozták. Mindez - mint fogalmaztak - aláásta a középárfolyam-rendszer eddigi gyakorlatának megbízhatóságát, iránymutató jellegét.

A kínai sajtó a döntés hatásáról megjegyezte, hogy a jüan második napja gyengült, a piacot a régió devizáinak nagy értékben történő eladása jellemezte, nemzetközi bizonytalanság tapasztalható és aggodalom amiatt, hogy mindennek negatív hatása lesz a globális gazdasági növekedésre. Az ázsiai tőzsdemutatók csökkentek.

Szakértők szerint a jüan várhatóan rövidtávon továbbra is gyenge és ingatag lesz. A központi bank szakértőinek legfrissebb szerdai nyilatkozatai szerint azonban a PBoC teljes mértékben képes a piac stabilizálására, amennyiben arra szükség lesz. Mint fogalmaztak, közvetlen beavatkozásra is elszánhatják magukat, amennyiben az árfolyam irracionális mozgását tapasztalnák.

A jüan középárfolyama szerdán a dollárral szemben több mint 1 bázisponttal, 1,6 százalékkal csökkent, vagyis 6,3306 jüant adtak egy amerikai dollárért. Kedden 2 százalékos volt a gyengülés. A központi bank közleményében határozottan állította: nem engedi meg a jüan "szabadesését". Hozzátették, nem látják okát annak, hogy a jüan tovább gyengüljön.

Megfigyelők azt is megjegyzik, hogy egy piacorientáltabb jüan árfolyam elősegítheti a kínai nemzeti valutának a Nemzetközi Valutaalap (IMF) különleges lehívási jogok (SDR) nevet viselő valutakosárba történő bekerülését. Ezt látszott alátámasztani az IMF szóvivőjének szerdai nyilatkozata is, amelyben üdvözölte a "reformot".

A médiabeszámolók arra is kitértek, hogy a jüan gyengülésének természetes következményeként az import áruk drágábbak lesznek, a külföldi utak pedig a kínaiak számára többe fognak kerülni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.