Eredmény tavalyhoz képest

Videoton Holding: az első fél évben 15 százalékkal több árbevétel

A Videoton vállalatcsoport a 2014. évi konszolidált pénzügyi adatok szerint a TOP 100-as listán a 61. helyen helyezkedik el, ezzel hat helyet javított pozícióján az azt megelőző évhez képest.

2015.08.04 23:30MTI

A Videoton vállalatcsoport a 2015-ös év első felében 15 százalékkal növelte árbevételét, amely így meghaladta a 82 milliárd forintot a nem konszolidált adatok szerint - közölte a magyar tulajdonban lévő cég hétfőn az MTI-vel.

Közleményükben emlékeztettek arra, hogy a Videoton vállalatcsoport a 2014. évi konszolidált pénzügyi adatok szerint a TOP 100-as listán a 61. helyen helyezkedik el, ezzel hat helyet javított pozícióján az azt megelőző évhez képest. Az ipari átlagot jóval meghaladó növekedésével a Videoton vállalatcsoport növelte piaci részesedését és vélhetően javította igen előkelő pozícióját az Európai Unión belüli szerződéses gyártó cégek között, ahol eddig is az első öt között szerepelt.

A Videoton vállalatcsoport tavalyi konszolidált árbevétele 133 milliárd forintot tett ki, a 2013-as adat 113,5 milliárd forint volt. A nyilvános cégadatok szerint adózott nyeresége mintegy 9,2 milliárd forintról 10,8 milliárdra emelkedett.

Közleményük szerint hazai termelő cégeik létszáma a 12 hónappal ezelőttihez képest mintegy 400, az év elejéhez képest pedig mintegy 100 fővel növekedett, amely így az 5700 főt is meghaladja.

A teljes - szolgáltató és külföldi cégeket is magába foglaló - foglalkoztatotti létszám is hasonló mértékben nőtt ebben az időszakban és így meghaladja a 9500 főt. A növekedés nagyobbik része az elmúlt évekkel összhangban az autóipar, illetve az elektronikai szerelés területén valósult meg - tették hozzá.

Megjegyezték, hogy a létszámnövekedés rendkívüli erőfeszítéseket követelt meg a vállalatcsoporttól, a növekedés legfőbb korlátja pedig a munkaerő hiánya, már nem csak a szakképzett, de a betanított területen is. Nagy kihívás a hazai munkaadóknak a versenyképes nemzetközi szaktudással bíró munkavállalók megtartása, ami elkerülhetetlen az egyre komplexebbekké váló technológiák és az új üzletek tekintetében.

A vállalatcsoportban a bérek és keresetek idei növekedése már jóval meghaladja az országos átlagot, de további intézkedések szükségesek. A munkaerő-piaci versenyképességének növelése érdekében a Videoton vállalatcsoport idén a hozzáadott érték mintegy 8 százalékos növekedéséből származó fedezetnövekményt a bérköltségek növelésére fogja fordítani. Ezzel együtt a következő időszakban a munkaerő, mint szűk keresztmetszet figyelembevételével a hatékonyságjavítás, a csapatmunka erősítése és az automatizálás az első számú prioritás, ami megelőzi a növekedést is.

A Videoton a legnagyobb magyar magántulajdonban lévő ipari vállalatcsoport, amely gyártási és gyártáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat kínál ipari vállalatok számára. A székesfehérvári székhelyű cég Magyarországon kilenc, Bulgáriában (Sztara Zagora) egy telephellyel rendelkezik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.