Megtakarítás

17 milliárd forintnyi babakötvényt vásároltak eddig

A babakötvényekből eddig 17 milliárd forintnyit vásároltak a megtakarítók, emellett 800 milliárd forint lakossági állampapír és egymilliárdnyi euró kötvény van a magánbefektetők birtokában

2015.08.03 12:08MTI

A babakötvényt a 18 év alatti gyermekre lehet megkötni. Ezt az állampapírt Start értékpapír számlára lehet vásárolni, amelynek megnyitásához egyszer mindenképpen fel kell keresni a kincstár valamelyik ügyfélfogadási irodáját. A 2005. december 31. után született gyerekek - életkezdési támogatásként - egyszeri 42 500 forint jóváírásban részesülnek. A számlán elhelyezett összeg az infláció felett 3 százalékkal kamatozik a gyermek 18 éves koráig - ismertette Balatoni Ildikó, a Magyar Államkincstár pénzforgalmi elnökhelyettese.

A befizetések nagyságára nincs előírás, de célszerű havi 5 ezer forintot megtakarítani a számlán, mivel akkor jár a megtakarítás 10 százalékának maximuma, azaz évi 6 ezer forint támogatás. Ekkora megtakarítással számolva a 18 éves futamidő végén 2 millió forint gyűlik össze a számlán, amely már jelentős összeg az életkezdéshez - tette hozzá Balatoni Ildikó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.