EU-s pénz

Két magyar légiközlekedés-fejlesztési projektet is támogat az unió

Az Európai Unió két magyar légiközlekedés-fejlesztési projektet is támogat az új Európai Hálózatfinanszírozási Eszközök (CEF) programján keresztül, amelyek a szabad útvonalú légtér bővítését, és egy repülőtéri döntéstámogató rendszer kiépítését célozzák.

2015.07.30 10:38MTI

A szabad légi útvonalakat biztosító Free Route koncepciót összesen 8 léginavigációs szolgálat valósítaná meg közösen, így a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig kiterjeszthetik a szolgáltatást, amelyet februárban a HungaroControl vezetett be elsőként Európában. A már működő szolgáltatás alapján készült közös technológiai megvalósíthatósági tanulmányban a résztvevő partnerek részletekbe menően meg tudták határozni a különféle nemzeti légiforgalmi irányító rendszerek összekapcsolásának és összehangolásának feltételeit és szükségleteit.

A repülőtéri együttműködésen alapuló döntéstámogató rendszer kiépítésének célja a légiforgalmi irányításban és repülőtéri kiszolgálásban érintett szereplők által kezelt és menedzselt folyamatok integrálása. A repülőtér, a földi kiszolgálók, a légitársaságok és a légiforgalmi irányítók együttműködésén alapuló döntéstámogató rendszer bevezetésével átlagosan egy perccel rövidül a gépek gurulási ideje, ami növeli a repülőterek kapacitását.

A légiközlekedési fejlesztésekre irányuló két nyertes pályázati anyag a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Tenderauditor Kft. szakmai támogatásával készült. A projektek összköltségvetése eléri a 3,2 millió eurót, amelynek 50 százalékát finanszírozza az Európai Unió.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.