Egy nappal a megnyitó után

Egy harmadik meder is épül a Szuezi-csatorna mentén

Egy harmadik mesterséges vízi út megásása veszi kezdetét egy nappal az új Szuezi-csatorna augusztus 6-i megnyitója után.

2015.07.27 15:57MTI

A 9,5 kilométer hosszúra tervezett meder a régi csatorna által kettészelt földközi-tengeri kikötőváros, Port-Szaíd keleti felén lévő kikötőt fogja elkerülni - közölte a Szuezi-csatorna Hatóság elnöke, Moháb Mamís. A részleteket az augusztus 6-i megnyitón ismertetik.

Az említett kikötő az Európa és a Földközi-tenger keleti térsége közti kereskedelmi tengely egyik központi állomása, amely körül hatalmas ipari zóna épül az egyiptomi export növelésének céljából.

A közlemény szerint az 1869-ben épült mesterséges vízi út mentén zajló fejlesztésekért felelő altengernagy arra emlékeztetett, hogy a "harmadik csatorna" megépítéséről eredetileg 2004-ben született döntés nem vezetett eredményre, "ezért most úgy döntöttünk, hogy újraélesztjük a projektet mielőtt az (új Szuezi-csatorna) ásását lebonyolító nemzetközi konzorcium markolói elhagynák a terepet".

Az észak-afrikai országban tevékenykedő szélsőséges csoportok jelentette veszély miatt a közelgő megnyitó előkészületeit példátlan biztonsági intézkedések kísérik.

Az új csatornát múlt szombaton tesztelték először. Az átkelő három teherhajó - egy amerikai, egy dán és egy bahreini - útját a haditengerészet hajói és a légierő repülői biztosították.

Vasárnap újabb szállítmány érkezett a kairói repülőtérre abból az összesen 1400 belga juhászkutyából (malinois), amelyekkel Kairó a határátkelők és egyéb létesítmények védelmét akarja megerősíteni. A "kiváló képességű, és nagy munkabírású" állatokat robbanószerkezetek felkutatásában, és a terrorellenes harcban fogják bevetni" - jelentette az al-Jóm asz-Szábe című napilap.

Az új Szuezi-csatorna megnyitójának eddig kiszivárgott részletei között az al-Maszri al-Jóm című újság megemlítette egy emlékfal leleplezését, amely az építkezés során elhunyt tizennégy munkás bevésett nevét fogja viselni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.