Sokat tett az önkormányzat

Fogyasztóbarát település címet kapott Salgótarján

Főleg az ifjúságvédelem területén elért eredményeknek köszönhetően nyerte el a Fogyasztóbarát település címet Salgótarján, az önkormányzat sokat tett azért, hogy a fiatalkorúakat sehol ne szolgálják ki alkohollal és dohányáruval.

2015.07.27 12:34MTI

Koszorús László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára a cím salgótarjáni átadásán hozzátette: az ellenőrzések során tapasztalt első hiányosság esetén a kis- és középvállalkozásokat nem büntetik, a fogyasztóvédelem ehelyett inkább a korrekt magatartásra kívánja ösztönözni az érintetteket.

"Nem inzultálni, konzultálni szeretnénk, nem büntetni, hanem együttműködni. Akkor lépünk fel, ha valaki visszaélést követ el, de egyre kevesebb az ilyen eset" - fogalmazott.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy Salgótarján ötéves időtartamra nyerte el a Fogyasztóbarát település címet, amit eddig 15 település vehetett át. A cím birtoklása, újabb sikeres pályázat esetén, meghosszabbítható.

Kifejtette: Salgótarjánban az önkormányzati városőrség - összefogva a rendőrséggel, a polgárőrséggel és a szülőkkel - rendszeresen tart ellenőrzéseket azért, hogy a 18 éven aluliakat ne szolgálják ki szeszes itallal és dohányáruval. Ennek köszönhetően szinte nincs is kifogás salgótarjáni vállalkozás ellen. A közoktatási intézmények szintén együttműködnek ezen a területen, főleg rendhagyó osztályfőnöki órák tartására adva lehetőséget.

Salgótarjánban 2014-ben 178 fogyasztóvédelmi ellenőrzést tartottak, 41 esetben találtak kifogást. Ez más, hasonló nagyságú városok esetében meghaladja 30 százalékot. A tapasztalatok az eddigi 2015-ös ellenőrzések során is hasonló arányokat mutatnak.

A helyettes államtitkár kifejtette: a fogyasztóvédelem egyik legnagyobb kihívása lesz az elkövetkezendő években az online kereskedelem során tapasztalható visszaélések kiszűrése.

A Fogyasztóbarát település címet Salgótarján polgármestere, Dóra Ottó (MSZP) vette át. Hozzászólásában kifejtette: a társadalmi együttműködésnek köszönhetően sikerült elérni az eredményt. Tennivalók még vannak, de tartalékok is, a lehetőségeket pedig szeretnék kihasználni a helyzet további javítására - mondta.

Az ellenőrzések során kifogástalanul teljesítő Nógrád megyei vállalkozások közül hét képviselője vehetett át tanúsítványt arról, hogy a fogyasztóvédelem pozitív listájára került.

A rendezvény után a helyettes államtitkár az MTI kérdésére elmondta, hogy a nyári szünet előtt a KDNP törvényjavaslatot nyújtott be a termékbemutatók szigorúbb szabályozására, mert ezeken különösen gyakoriak a visszaélések, főleg a leginkább védtelen idős emberek rovására. Kifejtette: a tervezet tiltaná az ingyenesség reklámozását, korlátozná az áruhitel felvételének lehetőségét, 14 napra növelné az elállási jog időtartamát, illetve kötelezővé tenné legalább megyeszékhelyenként egy olyan központ fenntartását is, ahová a nem kívánt, vagy selejt árut a vevő visszavihetné.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.