Költségvetés

Csaknem félmilliárd forint honvédelmi igazgatási feladatokra

Csaknem félmilliárd forintot csoportosítottak át a minisztériumok és állami intézmények honvédelmi igazgatási feladataira az idén: a legnagyobb, külön-külön több mint 100 milliós keretből a Miniszterelnökség, a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium gazdálkodhat.

2015.07.24 15:25MTI

A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározat szerint a költségvetésben a honvédelmi- és gazdasági felkészülés központi kiadásai jogcímen összesen 497 millió forint áll rendelkezésre. Ezt az összeget a kormányhatározat melléklete szerint hét minisztérium, az Országgyűlés, valamint a bíróságok költségvetési fejezeteiben osztották fel.

A legnagyobb, 146 millió forintos keretből a Miniszterelnökség gazdálkodhat. A 19 megyei és a fővárosi védelmi bizottságok működési támogatására 121 millió, fejlesztésükre további 20 millió forint jut. Ugyanebből a fejezetből 4 millió forintot kap a Nemzeti Közszolgálati Egyetem honvédelmi igazgatási tanfolyamokra és felkészítésekre.

A Belügyminisztérium 120 millió forintos forrásából a legnagyobb keret, 30 millió forint jut a hivatásos katasztrófavédelmi szervek, önkéntes és köteles polgári védelmi szervezetek honvédelmi felkészítésére. A büntetés-végrehajtási szervezet lejárt szavatosságú gázálarckészletének további amortizációs cseréjére 20 millió forintot szánnak. Ugyancsak ebből a keretből használhat fel forrásokat a belügyi tárca a rendőrség hivatásos állománya részére korszerű egyéni védőeszközök beszerzésére, továbbá "a védett vezetők különleges jogrendi időszaki védelme feltételeinek kialakítása és a védett vezetési pontok működtetése érdekében az objektumok fizikai védelmének megerősítése, a biztonságtechnikai, védelmi rendszer" fejlesztésére, valamint több kommunikációs és kiberbiztonsági fejlesztéshez.

A Honvédelmi Minisztérium összesen 117 millió forintot használhat fel ebből a keretből, többek között a 2015. évi gyakorlatok, továbbá honvédelmi igazgatási munkaműhelyek, konferenciák támogatására, védelmi igazgatási kiadványokra, valamint a Honvédelmi kötelék program támogatására.

A Földművelésügyi Minisztérium honvédelmi feladatokra 3 millió forintot kap az állami céltartalékban lévő készletek fenntartási (tárolási) költségeire.

A Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfelkészítés, védelmi célú tartalékok fenntartása, rögzített hadiipari kapacitások fenntartása címen 30 millió forintot kap, míg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honvédelmi igazgatási gyakorlatokra 6 millió forintot fordíthat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma összesen 28 millió forintból fordítania kell többek között civil-katonai labordiagnosztikai gyakorlatra, NATO Stabilizációs és Újjáépítési feladataihoz felajánlott civil szakértők képzésére, a tisztifőorvosok honvédelmi feladatokra való felkészítésére, az állami egészségügyi tartalék honvédelmi célú fejlesztésére, a biológiai fegyverek jelentette fenyegetésre való felkészülésre.

Az Országgyűlés fejezetben szerepel a Médiaszolgáltatás-támogató Vagyonkezelő Alap (MTVA) honvédelmi célú költségvetési kerete. E szerint az MTVA-nál 40 millió forint jut a közszolgálati média normáltól eltérő működési feltételeire.

Az Országos Bírósági Hivatal 7 millió forintot kap a bírósági dolgozók felkészítésére, egyéni védőeszközkészlet karbantartására, illetve javítására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.