Kamatdöntés

Nézőpont: felelős döntést hozott a jegybank

Felelős döntést hozott a monetáris tanács, amikor az elemzői várakozásoknál nagyobb lépésben, 15 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot 1,35 százalékos történelmi mélypontra.

2015.07.23 08:30MTI

Ezt mondta Jenei Domonkos, a Nézőpont Intézet elemzője csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Az elemző szerint az inflációnak kisebb lökést adhat az, hogy a várt két lépcsőben történő csökkentés helyett egy nagyobb vágásra szánta el magát a monetáris tanács, és ez gazdaságélénkítő hatással lesz. Szerinte a jegybanki inflációs célt a következő év második felében érheti el a gazdaság. Megemlítette, hogy a bázishatások érvényesülése révén már az idén a második félévben növekedni fog az infláció.

Az elemző kifejtette: az alacsony jegybanki kamat mellett az európai alacsony kamatkörnyezet is gazdaságélénkítő hatással lehet közvetetten a magyar gazdaságra.

Jenei Domonkos elmondta: a monetáris tanács közlése szerint a következő időszakban nem várható kamatcsökkentés, azonban lefelé mutató kockázatot jelent ebből a szempontból az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő Fed kamatemelése, amely az év végén várható, illetve a görög helyzet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.