Banki elszámolás

A Banif Plus Bank júliusra sem végzett az elszámolással - újabb bírság

Immár harmadszor, ezúttal 45,5 millió forintra bírságolta meg a Banif Plus Bankot a Magyar Nemzeti Bank (MNB), mert a pénzintézet a korábbi jegybanki kötelezések ellenére sem küldött ki július elejéig több mint tízezer elszámolási értesítőt a fogyasztóknak.

2015.07.22 11:59MTI

A bank jelzése szerint az elszámolásokat várhatóan 2015. augusztus 28-ig megküldi az érintett fogyasztóknak.

Az MNB még május 11-én közzétett határozatában azt állapította meg, hogy a Banif Plus Bank Zrt. az április végi törvényi határidőig több mint 35 500 szerződése kapcsán mulasztotta el megküldeni az elszámolásokat a fogyasztóknak. A jogszabálysértés miatt a jegybank kötelezte a Banif Plus Bankot, hogy elszámolási kötelezettségének haladéktalanul tegyen eleget, és 18 millió forint bírságot is kiszabott. A június 12-én közzétett következő határozatában az MNB újabb, 48,8 millió forint bírságot szabott ki a bankra, amely május végén még 21 300 darab szerződés esetében volt késedelemben az elszámolási értesítők kiküldésével.

A jegybank most azt állapította meg, hogy a bank 11 197 szerződés esetében - a korábbi kötelezések ellenére - 2015. július elejéig sem tett eleget elszámolási kötelezettségének, korlátozva ezzel a fogyasztókat jövőbeni anyagi lehetőségeik áttekintésében és tervezésében.

Az MNB most publikált határozatában a bírság mellett ismételten kötelezte a Banif Plus Bankot arra, hogy haladéktalanul küldje meg az elszámolásokat a fogyasztóknak.

A 45,5 millió forintos bírság összegének meghatározásánál a jegybank figyelembe vette a jogsértő állapot tartamát, a késedelem mértékét, illetve az érintett fogyasztói kör nagyságát is.

Az MNB az elszámolás maradéktalan végrehajtása érdekében 2015 februárja óta valamennyi érintett pénzügyi intézményre kiterjedő témavizsgálatot folytat - olvasható a közleményben. Ennek során kiemelt figyelmet fordít a fogyasztói tájékoztatás megfelelőségére, így további pénzügyi intézményeknél is vizsgálta, hogy történt-e mulasztás az elszámolások megküldésével összefüggésben.

A vizsgálatok eredményeként korábban két pénzügyi vállalkozás és egy kereskedelmi bank összesen 7,5 millió forint bírságot kapott amiatt, mert késve küldte ki a fogyasztóknak az elszámolási értesítők egy részét. Az elszámoláshoz kapcsolódó jegybanki vizsgálatok 2016 elejéig tartanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.