Fejcsere

Lemond a Toshiba elnök-vezérigazgatója

A meghamisított mérlegeredmények miatt jutott erre a döntésre Tanaka Hiszao.

2015.07.21 11:20MTI

Lemond a japán Toshiba Corp. elnök-vezérigazgatója a meghamisított mérlegeredmények miatt.

Tanaka Hiszao elnök-vezérigazgató kedden sajtókonferencián jelenti be lemondását. Feladatát Muromacsi Maszasi, az igazgatótanács elnöke veszi át. Lemond hivataláról Szaszaki Norio alelnök és Nisida Acutosi tanácsadó is, akiknek a vizsgálatok szerint szintén szerepe volt az adatok meghamisításában.

A Toshiba július 20-án jelentette be, hogy könyvvizsgálók megállapítása szerint a cég 2008 és 2014 között 151,8 milliárd jennel (1,2 milliárd dollár) túlozta el nyereségét. A Toshiba emiatt valószínűleg ezzel megegyező összeget lesz kénytelen veszteségként leírni, valamint a JPMorgan becslése szerint 150 milliárd jen nagyságrendben további tőkeleírást elkönyvelni, vagyis részvényeseit összesen több, mint 300 milliárd jen veszteség érheti.

A botrány azzal egy időben robbant ki, hogy Abe Sindzó miniszterelnök új irányelveket fektetett le az ország vállalati irányítási rendszerének a korszerűsítésére.

Aszo Taró pénzügyminiszter egy keddi sajtókonferencián "sajnálatosnak" nevezte a történteket, pont egy olyan helyzetben, amikor Japán a nemzetközi befektetőknek a japán vállalatirányítási rendszerbe vetett bizalmát igyekszik visszaszerezni. "Ha (Japánnak) nem sikerül meghonosítania a megfelelő vállalatirányítási rendszert, akkor elveszítheti a piac bizalmát" - fogalmazott.

A pénzügyminiszter nem közölte, hogy kell-e számítania a vállalatnak pénzügyi bírságra, médiaértesülések szerint azonban a felügyeleti hatóságok már megkezdték saját vizsgálataikat a könyvvizsgálók jelentése alapján.

A Toshiba részvénye mindenesetre 6 százalékkal erősödött kedden, bár ezzel együtt is 23 százalékkal áll a könyvviteli szabálytalanságokról napvilágot látott első értesüléseket megelőzően még kora áprilisban tartott szint alatt.

A 140 éves múltra visszatekintő Toshiba elektronikai és gépipari konszern egyik legfontosabb üzletága az atomenergia, ezen belül is atomerőművek tervezése és kivitelezése. A 2011-es fukusimai atomerőmű baleset miatt azonban valószínűtlen, hogy belátható időn belül szóba kerülhetne újabb atomerőművek építése Japánban. Sőt, az ország mind a 48 atomreaktorát leállították.

A Toshibáéhoz hasonló nagyságrendű, 117,7 milliárd jenes veszteség eltussolására derült fény 2011-ben a japán Olympus Corp. elektronikai konszernnél, amit a cég akkori elnöke, a brit születésű Michael Woodford fedett fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.