Biznisz

Bloomberg - Jó befektetésnek ígérkezik az orosz tőzsde

Kínánál és a többi BRICS-tagországnál is jobb befektetésnek ígérkezik az oroszországi tőzsde a Bloomberg hírügynökség cikke szerint.

2015.07.20 14:26MTI

Annak ellenére is, hogy az olajárak csökkenése és a rubel árfolyamvesztése nem sok jót ígért még tavaly a 456 milliárd dollár tőkeértékű moszkvai tőzsdének, az idei első hét hónapban már fordult a kocka: az olaj ára valamelyest magához tért és ez növelte az orosz részvények vonzerejét, a kínai tőzsde pedig négyezer milliárd dollár tőkeérték veszteségen esett át.

Számos alapkezelő, a GAM U.K. Ltd.-től kezdve a Prosperity Capital Managementig azon a véleményen van, hogy a politikai kockázatok csökkenésével párhuzamosan az orosz értékpapírok kínálják a legjobb befektetést a feltörekvő kategóriában.

"Befektetési modelljeink Oroszországot hozzák ki az élen" - mondta Tim Love, a 130 milliárd dollár eszközt kezelő londoni GAM befektetési alapkezelő szakembere. Az orosz piac hatalmas kitörési potenciállal rendelkezik - mutatott rá, megjegyezve, hogy nem könnyű jól megítélni a helyzetet a jelenlegi politikai helyzetben, de "az elkövetkező két-három hónapban én már szívesen beszállnék" - fogalmazott.

Az orosz piac Micex indexe az idén 18 százalékkal emelkedett és így 5 százalékponttal marad el a sanghaji Composite indextől. A moszkvai piac volatilitása viszont rekordalacsony szintre csökkent, szemben a kínai árfolyamok szélsőséges ingadozásával. Az oroszországi befektetések kockázattal kalkulált hozama így meghaladja nem csak a kínai, de a BRICS-tagokét, vagyis a két ország mellett még a brazil, az indiai és a dél-afrikai befektetésekét is.

"Az orosz piac volatilitása a forgalom és a befektetők számának drámai mértékű visszaesése miatt csökkent" - figyelmeztetett viszont Anastasia Levashova, a 350 millió dollár vagyont kezelő Blackfriars Asset Management Ltd. befektetési szakértője.

Az orosz részvények várható nyereséghez viszonyított árfolyama alig fele a BRICS-országokban átlagosnak. Miközben a moszkvai Micex értéke 5,9-szerese az index tagvállalatai várható nyereségének, a "legolcsóbb" BRICS-részvény, a brazil Ibovespa árazása is 12,5, a kínai, indiai és dél-afrikai papírok pedig jóval 15 felett állnak.

Tim Love egy összepréselt rugóhoz hasonlította az orosz piacot: "az alacsony árazáshoz folyamatosan nyomás alatt kell tartani" - mondta. "A piac nem ott van, ahol lennie kellene" - mutatott rá.

Véleményét Mattias Westman, a kétmilliárd dollár értéken oroszországi és szovjet utódállamok beli befektetéseket kezelő londoni Prosperity Capital Management alapítója is osztja. "Az orosz részvények alapvetően alulértékeltek" - mondta. "Van bőven tere a javulásnak."

Az orosz gazdasági növekedés az idén lesz első alkalommal negatív 2009 óta, de jövőre már 0,5 százalékkal növekedhet a Bloomberg felmérése szerint. Az európai szankciókat pedig várhatóan jövőre már enyhíteni fogják, mivel - Westman szerint - "nem lesz könnyű mindenkit meggyőzni a hosszabbításról".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.