Lóhúsbotrány

Évente több száz marhahúsvizsgálatot végeznek a hatóságok

Magyarországon uniós kvóta szerint leosztott mennyiségben kell vizsgálatokat végezni a marhahúsokon, hogy az esetleges lóhússzennyezést feltárják a hatóságok, ami évente több száz vizsgálatot jelent.

2015.07.20 07:43MTI

Helik Ferenc, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Kiemelt Ügyek Igazgatóságának vezetője azzal kapcsolatban nyilatkozott a Világgazdaságnak, hogy múlt héten hét ember ellen emeltek vádat, akik budapesti húsboltokban lóhúst és rossz minőségű marhahúst árusítottak kiváló minőségű marhahúsként, valamint két illegális vágóhidat üzemeltetettek Szarvason és Békésszentandráson.

A szakember elmondta, hogy a lóhús fogyasztása nem veszélyes, probléma abból adódhatott volna, hogy nem ismert a lovak származása, nem vágóhídon történt a vágás, az állatokat állatorvos nem látta és az elkövetők egyéb, a nyomonkövethetőséget szolgáló szabályokat sem tartották be.

Ugyanakkor mivel a vádlottak tevékenységét 2013-ban beszüntették, az valószínűleg nem eredményezett megbetegedést vagy ételmérgezést - vélekedett Helik Ferenc a lap hétfői számában megjelent cikkben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.