Pénzügyi stabilitás

Új szabályozást vezet be az MNB

A bankrendszer rövid külföldi forrásokra való ráutaltságának csökkentése, illetve az emelkedés megakadályozása pénzügyi stabilitási szempontból kiemelt fontosságú.

2015.07.07 10:42Havariapress

Az MNB a korábban már bevezetett devizafinanszírozás megfelelési mutató (DMM) szigorításával és az új devizaegyensúly mutató (DEM) bevezetésével tovább mérsékli a bankrendszer és így az ország sérülékenységét - tudta meg a HavariaPress.

2007-2008 során a rövid külföldi források több mint megduplázódása - 8,5 milliárd euróról csaknem 20 milliárd euróra való növekedése - rendszerszintű problémákat okozott a bankrendszerben és a pénzügyi piacokon.

2010-től a megváltozott külső környezet és a gazdaságpolitikai fordulat következtében elindult egy erős mérlegkiigazítás, így a bankrendszer külföldi adóssága a historikus maximumról, 42 milliárd euróról 19,5 milliárd euróra esett 2015 első negyedévének végére.

Eközben a rövid külföldi adósság 20 milliárd euróról mintegy 9,5 milliárd euróra zsugorodott. A folyamatos alkalmazkodás ellenére a rövid külső források aránya a bankrendszer mérlegfőösszegéhez viszonyítva még mindig közel 9 százalékos arányt képvisel a 2002-2003. évi 6 százalékkal szemben.

Az MNB az új szabályozás bevezetéséről 2015. április eleje óta egyeztetett a hazai bankszektorral és az Európai Központi Bankkal. Az egyeztetések eredményeként az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa 2015. július 7-én fogadta el a devizafinanszírozás megfelelési mutató módosításáról, illetve a devizaegyensúly mutató bevezetéséről szóló rendeleteket.

A DMM szigorítása során stabil forrásként már nem lehet figyelembe venni a swapállományt, illetve a DMM elvárt szintje is 100 százalékra emelkedik. Az új DEM szabályozás pedig a mérlegen belüli devizális eltérést korlátozza a mérlegfőösszeg 15 százalékában, ezzel mérsékelve a bankok swap-piacra való túlzott ráutaltságát.

Az új MNB rendeletek 2016. január 1-jén lépnek hatályba. Az új, jegybanki szabályozás nemcsak megakadályozza a bankrendszerben a rövid külföldi források újbóli megemelkedését, hanem csökkenti azok állományát.

A bankrendszer rövid külső adóssága az új előírások hatására akár 2-3 milliárd euróval, 6-7 milliárd euróra is csökkenhet 2016 végéig, ami mérlegfőösszeg arányosan 6 százalékos értéket jelent.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.