Gazdaság

KSH: 1,5 százalékkal nőtt az ipari termelés májusban

Az ipari termelés volumene 1,5 százalékkal haladta meg májusban az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított index 6,2 százalékkal emelkedett.

2015.07.07 09:08MTI

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban 0,2 százalékkal mérséklődött.

A termelés az év első öt hónapjában 6,3 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Schindele Miklós, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: a tendenciák nem változtak a korábbi hónapokhoz képest, továbbra is az autóipar a fő húzóerő.

Az ipar teljesítménye huszadik hónapja megszakítás nélkül emelkedik éves összehasonlításban. Az idén a májusi adat az eddigi legalacsonyabbnak számít, míg márciusban nyolchavi rekordot döntött a termelés növekedése.

A kiigazítatlan adatok szerint idén januárban 6,2, februárban 6,0, márciusban 11,6, áprilisban pedig 6,3 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest, ezt követi a májusi 1,5 százalékos növekedés.

A munkanappal kiigazított adatok januárban 8,6, februárban 6,0, márciusban 9,0, áprilisban 6,3 százalékos emelkedést mutattak, majd májusban 6,2 százalékkal nőtt a termelés.

Az előző hónaphoz viszonyítva áprilisban és májusban is minimálisan csökkent az ipari kibocsátás. Áprilisban 0,1 százalékkal mérséklődött az ipari termelés volumene márciushoz képest, májusban 0,2 százalékkal volt kisebb a kibocsátás az áprilisihoz viszonyítva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.