Kötelezettségszegési eljárás folyik

A középbirtokok megerősítését célozza a földforgalmi törvény

A középbirtokok megerősítését célozza a földforgalmi törvény, amellyel kapcsolatban két - tavaly indult - kötelezettségszegési eljárást folytat az Európai Bizottság.

2015.07.07 09:03MTI

Simon Attila István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) közigazgatási államtitkára az M1 aktuális csatornán emlékeztetett arra, hogy az EU legfőbb kifogása a törvénnyel kapcsolatban, hogy jogi személyek, azaz gazdasági társaságok nem szerezhetnek termőföldtulajdont.

Kifejtette, hogy a szabályozás a középbirtokok megerősítését célozza, annak érdekében, hogy megváltozzon a jelenlegi "duális" magyarországi birtokszerkezet, amelyet néhány óriási birtok és sok apró, "az életképtelenség határán mozgó" kisbirtok jellemez. Hozzátette, ezt a célt kizárólag piaci eszközökkel nem lehet elérni, ezért van szükség a beavatkozásra.

Megemlítette azt is, hogy az EU Bizottság további négy olyan közép-európai országot is vizsgál, amelyek mintaként vették át a magyar jogszabály bizonyos szakaszait.

A másik eljárásban a haszonélvezeti jogok törlését kifogásolja az EU. Az államtitkár ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a nem közeli hozzátartozók között termőföldre alapított korábbi haszonélvezeti jogok megszüntetése "a zsebszerződés gyanús" megoldások kizárását célozta. A 2014. május 1-jén hatályba lépett szabályozással sikerült egy "jogi kiskaput" bezárni.

Úgy vélte, hogy a Bizottság által indított hosszadalmas eljárás végül az Európai Bíróság elé kerülhet majd, amely a jelenlegi várakozások szerint 2016 őszén hozhat döntést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.