Szakértő

Magyarország már az idén befektetési kategóriába kerülhet

Piaci elemzők szerint Magyarország akár már az idén befektetési kategóriába kerülhet a nagy hitelminősítőknél az ország javuló gazdasági kilátásai nyomán.

2015.07.05 22:29MTI

A piac már megszavazta a felminősítést, hiszen az elmúlt időszakban meredeken csökkent a magyar állampapírok kockázati felára, és sokszor a befektetési kategóriába ajánlott országokéhoz hasonló áron történik a magyar államháztartás finanszírozása - mutatott rá Vonnák Balázs, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatói tanácsadója vasárnap az M1 aktuális csatorna műsorában.

Emlékeztetett arra: jelenleg mindhárom nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings, a Standard & Poor's és a Moody's egyaránt a befektetési kategória alatt egy fokozattal jegyzi Magyarországot.

A felminősítés két lépcsőben történhet; a Moody' például a jövő héten dönthet úgy, hogy stabilról pozitívra minősíti a magyar adósságkilátást, majd utána következhet a befektetési kategóriába sorolás.

Felhívta a figyelmet arra, hogy miközben a piac azonnal reagál egy-egy ország kedvező gazdasági folyamataira, ahogy ez meg is történt, a hitelminősítők csak fél-egy év késéssel lépnek.

Ez utóbbi azért fontos, mert sok nagy intézményi befektetési alapnál előírás, hogy kizárólag befektetésre ajánlott országok állampapírjait vásárolhatják, tehát a felminősítés megnövelné a keresletet a magyar államkötvények iránt - ismertette Vonnák Balázs.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.