Olajat, gázt keresnek

Kutatófúrást végez a Mol Forráskút közelében

A Szeged-medence Nyugat koncessziós területen végzett fúrás célja, hogy növekedjen a belföldön kitermelt kőolaj és földgáz mennyisége, és ezzel együtt az energiaellátás biztonsága..

2015.07.03 18:39MTI
MTI Kelemen Zoltán Gergely

Kutatófúrást végez a Mol a Csongrád megyei Forráskút közelében, a kút végmélysége 2950 méter lesz - közölte Székely Szabó Tamás, a Mol-csoport kútmunkálati menedzsment vezetője pénteken a helyszínen.

A Szeged-medence Nyugat koncessziós területen végzett fúrás célja, hogy növekedjen a belföldön kitermelt kőolaj és földgáz mennyisége, és ezzel együtt az energiaellátás biztonsága.

A szakember elmondta, a Forráskút dél 1-es jelű kútnál a fúrás 2542 méternél tart, ezzel elérték az első célobjektumot, egy miocén kori mészmárga réteget, amely alatt pedig egy másik célzóna, a triász korból származó dolomit réteg húzódik. A felsőben az előzetes felmérések alapján kőolaj, alatta pedig földgáz lehet.

A térségben az 1970-es évek közepétől kutattak eredményesen szénhidrogének után. Ezek a munkálatok tíz év után befejeződtek. A jelenlegi kutatás során a terület további szénhidrogén- potenciálját vizsgálják.

A korábbi adatok és a területen a közelmúltban elvégzett háromdimenziós szeizmikus felmérés alapján elkészült a terület új geológiai modellje, amelyen kitűzték azokat a pontokat, ahol érdemes kutatófúrásokat végezni. Ezek közül az első a most készülő kút, amelyet jövőre egy hasonló követ – közölte a Mol-csoport munkatársa.

A kutat június eleje óta egy 250 tonnás dízel-elektromos berendezéssel mélyítik, az egyre szűkülő furatok falát pedig béléscsővel és cementezéssel biztosítják. Az elért rétegekből folyamatosan mintákat vesznek, amelyeket elemezve eldöntik, rejtőzik-e ott szénhidrogén.

A csaknem három kilométeres végmélységet várhatóan egy hónap múlva érik el, ekkor kezdődhet el az ígéretes zónák tesztelése, hogy valóban képesek-e olaj vagy gáz kitermelésére - mondta Székely Szabó Tamás.

A község közelében az elmúlt évtizedekben egy tucatnyi kutat fúrtak, közülük többnél is szénhidrogént találtak. Néhány olajipari szempontból meddő lett, de a feltörő termálvizet a mezőgazdaság hasznosítja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.