Görög adósság

Az arany ára emelkedhet, ha a görögök nemmel szavaznak

Drágulhat az arany, ha a görögök többsége "nemmel" voksol a vasárnapi népszavazáson.

2015.07.03 17:23MTI

Ha a "nem" szavazatok győznek a vasárnapi görög népszavazáson, annak jelentős piacmozgató hatása lenne, az arany árfolyama felfelé indulhatna el, főleg az euróval szemben erősödhetne a nemesfém - mondta Juhász Gergely, a nemesfémpiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója.

Az arany eddig meglepően keveset reagált a görög adósság körüli huzavonára, piacán a szokásos nyári alacsony kereskedési volumen és viszonylag gyenge árfolyam uralkodik. A hét eleji drágulás után csütörtökön három és fél havi mélypontra, 1162 dollárra süllyedt az arany unciánkénti ára a londoni kereskedésben. (1 uncia 31,1035 gramm). Később valamelyest erősödött, ám péntek délben még így is csak 1167 dollár körül cserélt gazdát.

A nem szavazatok győzelme esetén a piaci félelmek az egész euróövezetre kiterjedhetnek majd, emiatt indulna el felfelé az arany ára - elemezte Juhász Gergely.

A Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója szerint ugyanakkor nem kellene további, nagyobb arányú áresésre számítani az arany piacán akkor sem, ha a népszavazáson az "igen" szavazatok kerülnének többségbe. Ha ugyanis a leértékelődés mértéke a dollárral és a kínai jüannal szemben elérné a 3-4 százalékot, akkor komoly vételi szándék jelentkezhetne az arany iránt.

A görög népszavazáson a mintegy 9,8 millió választásra jogosult görög állampolgárnak a következő, kissé bonyolult kérdésre kell "igen" vagy "nem" választ adnia: "El kell-e fogadni azt a közös tervet, amelyet az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap június 25-én az Eurócsoport elé terjesztett?" Miközben Ciprasz és a görög kormány teljes vállszélességgel a nem-kampány élén áll, az európai vezetők a nem szavazatok győzelmének következményeiről festenek borús képet nyilatkozataikban. Számos európai politikus megismételte, hogy a referendumon valójában az euróövezeti tagságukról szavaznak a görögök.

A Conclude Befektetési Zrt. fizikai arany, ezüst és más nemesfémek magyarországi forgalmazásának meghatározó szereplője, a befektetési aranypiac árjegyzője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.