Törvénysértés

300 millióra bírságolt két biztosítót a jegybank

Törvénysértően utasították el a K&H és a Groupama Biztosítók a pótkocsis járművekre vonatkozó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések megkötését, ezt mondta ki ma a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank a törvénysértések miatt együttesen háromszázmillió forint bírságot vetett ki a két társaságra, illetve kötelezte őket szabályozási rendszerük átalakítására.

2015.07.03 16:39Havariapress

A jegybank azért kezdett intézkedésbe a két biztosítóval szemben, mert kiderült, hogy a K&H Biztosító 2014 novemberében több ezer pótkocsi és félpótkocsi esetén elutasította a kötelező felelősségbiztosítási szerződés megkötésére tett ajánlatokat, jogszabályi felhatalmazás hiányára hivatkozva.

Emellett egyoldalúan, az ügyfelek szándékától függetlenül flottaként kezelte az azonos üzembentartótól érkezett, öt vagy annál több pótkocsi biztosítására tett ajánlatokat, miközben szerződési feltételeiben kikötötte az ezen gépjárművekre vonatkozó flottaajánlat indokolás nélküli elutasításának lehetőségét - ennek nyomán ugyancsak több száz szerződés megkötését utasította vissza.

A Groupama Garancia Biztosító észlelve, hogy a K&H Biztosító által elutasított ügyfelek egyedi szerződéses ajánlataikkal őket keresik meg, szerződési feltételei közé egy olyan kiegészítést emelt be, melynek értelmében az azonos üzembentartó által öt vagy annál több pótkocsira, félpótkocsira tett ajánlatok flottaszerződésnek minősülnek, amik pedig csak 2014. december 31-ig állhatnak fenn.

Több ügyfél egyedi szerződéses ajánlatát pedig elutasították, azzal az indokkal hogy azok nem felelnek meg az előbbi ,,kényszerflottásítást" rögzítő szerződéses feltételeknek és a flottákra vonatkozó díjszabásnak.

A jegybank szerint mindkét biztosító eljárása jogszabálysértő volt, ami miatt a a K&H Biztosítóra 200 millió, a Groupama Garancia Biztosítóra pedig 100 milió forint bírságot szabtak ki.

A kiemelkedően magas összegű bírság meghatározásánál figyelembe vették, hogy a felelősségbiztosítások hazai szabályozási rendszerét súlyosan sérti az olyan biztosítói magatartás, amely egy, a biztosító által kockázatosnak vagy nemkívánatosnak tekintett üzembentartói kör esetén az ajánlatbefogadási kötelezettség szándékos kiüresítését célozza, illetve azt eredményezi.

A jegybank szerint ugyanis a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások rendszere a közbizalomra épül, a két biztosító magatartása pedig alkalmas a rendszerrel szembeni közbizalom nagymértékű gyengítésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.