Görög adósság

Rendkívüli ülést kezdett az Eurócsoport

Rendkívüli ülést kezdett kedden este - telekonferencia formájában - az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek testülete, az Eurócsoport, hogy megvitassa Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök új javaslatát.

2015.06.30 20:24MTI

A rendkívüli tanácskozást Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az Eurócsoport elnöke hirdette meg annak nyomán, hogy délután hivatalos kérelem érkezett a görög kormánytól egy két évre szóló megállapodásra az esedékes görög adósságszolgálati kötelezettségek fedezése érdekében. A Görögországnak korábban nyújtott pénzügyi mentőcsomag időbeli hatálya ezen a napon, éjfélkor jár le. Ugyanakkor esedékessé válik közel 1,55 milliárd eurónyi görög törlesztési kötelezettség a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) szemben.

Görögországnak egyes összesítések szerint mintegy 26 milliárd eurónyi törlesztési kötelezettsége válik esedékessé 2017 végéig. A görögök azonban most az elkövetkező két évre 29 milliárd eurót kérnek - derül ki Ciprasz Brüsszelbe küldött leveléből, amelynek a tartalma ismeretessé vált a média számára.

Ciprasz szerint az áthidaló kölcsönt az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) elnevezésű euróövezeti mentőalapból lehetne folyósítani, a megállapodás megkötéséig a kedd éjfélkor lejáró eddigi pénzügyi mentőcsomag időbeli hatályát meg kellene hosszabbítani, az adósság törlesztését pedig át kellene ütemezni.

Nem világos egyelőre, hogy a szinte az utolsó órában érkezett görög segítségkérés párosul-e a hitelezők által megkövetelt szerkezeti reformok megvalósításának hajlandóságával.

Brüsszeli médiakörökben úgy hírlik, hogy egyes uniós döntéshozók - nevük mellőzését kérve, nem hivatalosan nyilatkozva - meglehetősen elutasítóan reagáltak a legfrissebb görög felvetésekre. Egy EU-tagállami diplomata úgy fogalmazott, hogy "a görögök készpénzt akarnak, semmiért cserébe".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.