Görög adósság

Fidelity alapkezelő: kevés erőteljes változást hoz a görög népszavazás

A piaci szereplők már számítanak egy ideje a görög válságra, így Görögországon kívül kevés erőteljes változást hoz majd a görög népszavazás eredménye.

2015.06.30 17:46MTI

A Fidelity Worldwide Investment MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint az európai bankok és biztosítók görög államkötvényeknek való kitettsége elhanyagolható, működési kockázat pedig csak Görögország területén áll fenn, a görög problémák viszont megerősíthetik az euróhoz való ragaszkodást egyes periférikus államokban és ez megakadályozhat más radikális pártokat abban, hogy nagyarányú szavazathoz jussanak.

Az elemzők szerint amennyiben a görögök "igen"-nel szavaznak a nemzetközi hitelezőkkel kötendő megállapodásról, egy új, szakértőkből álló kormány születéséhez vezetne, amely kész megállapodni az EU-val és más hitelezőkkel.

Ugyanakkor az Európai Központi Bank (EKB) és a nagy európai országok az előző válsághoz képest alaposabban felkészültek a "nem" szavazatok túlsúlyával járó esetleges Grexitre. Görögország euróövezetből történő kiválása másodlagos negatív hatást okozna például a piaci és fogyasztói hangulatban, nyomás lenne a banki költségeken és nagyobb lenne a hitelezési árrés.

A közleményben Dierk Brandenburg a Fidelity államkötvény-elemzője úgy véli, a népszavazás még nem jelenti automatikusan a Grexitet, de az államcsőd kialakulása valószínű. Ezt követően az eurózóna azonnali válasza arra fog koncentrálni, hogy ne gyűrűzzön tovább a görög csőd hatása, likviditást ajánlanak majd a bankoknak és ha szükséges, átállítják a monetáris lazítást - mondta.

Eugene Philalitis, a Fidelity portfoliómenedzsere szerint a Grexit esetén a befektetők nyugodtabb vizek felé eveznek majd - mint például a hosszú távú állampapír és a készpénz - a piacokon pedig túlkínálat alakul ki. Természetesen egy "igen" győzelemnek jobban örülnének a piacok és az állami döntéshozók, de az elemző úgy véli, most a nemnek nagyobb esélye van.

Az elemző továbbá úgy látja, hogy a kamatláb-csökkentések lehetősége Kínában, valamint a FED döntése jobban lekötik majd a befektetők figyelmét.

Mivel azonban sem a görög helyzet, sem a dollár ereje nem változott, a FED szeptemberi kamatemelésének kicsi esélyét látják a Fidelity szakértői.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.