Emmi

Már idén megkezdődhet a munka az UNICEF budapesti központjában

A budapesti központ mérföldkő a szervezet és a magyar kormány közötti együttműködésben.

2015.07.01 06:30MTI

Már ebben az évben megkezdődhet a munka az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF magyarországi szolgáltatóközpontjában - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden Budapesten, a központ leendő helyszínén tartott sajtótájékoztatón.

Novák Katalin elmondta: a VII. kerületi, Wesselényi utcai épületben olyan háttérintézményt alakítanak ki, amely az UNICEF nemzetközi tevékenységéhez nyújt majd támogatást. A központ budapesti megalapításáról június 15-én írtak alá úgynevezett fogadóország-megállapodást New Yorkban.

Az államtitkár jelezte: kedden kezdődik a székhelyről szóló egyezmény parlamenti vitája, a dokumentumot ugyanis még ratifikálnia kell az Országgyűlésnek. Az egyezményről akár már a jövő héten szavazhatnak a képviselők, és minden jogszabályi feltétel adott lehet ahhoz, hogy megindulhasson a munka a szolgáltatóközpontban - fűzte hozzá.

A budapesti központ mérföldkő a szervezet és a magyar kormány közötti együttműködésben. Ezen kívül a megnyitása jelképes esemény is, hiszen visszaigazolja a kormány elkötelezettségét a gyermekjogok és a gyermekek jóléte iránt, valamint az UNICEF-el való eddig is kiváló együttműködésének adhat újabb lökést - fogalmazott Novák Katalin. Hozzátette: 2016 végére több mint háromszázan dolgoznak majd a budapesti központban, és a foglalkoztatottak kilencven százaléka magyar lesz.

Mikola István külügyi államtitkár (b) és Anthony Lake, az UNICEF ügyvezető igazgatója - MTI Fotó: Pogár Demeter

Danks Emese, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány ügyvezető igazgatója felidézte: az UNICEF néhány éve döntött úgy, hogy a költségek csökkentése és a hatékonyság növelése érdekében kiszervezi - informatikai, pénzügyi és személyzeti - háttértevékenységeit egy szolgáltatóközpontba. Több mint húsz pályázó közül választották ki Magyarországot - emelte ki.

Augusztus közepén kezdődik egy három hónapos tesztfázis, amikor egy latin-amerikai küldöttség kezdi meg munkáját a budapesti központban. Elkezdődik a munkatársak kiválasztása is, és a tervek szerint mintegy másfél év alatt töltik fel a teljes létszámot - ismertette.

Az Egyesült Nemzetek Gyermekalapját, az UNICEF-et az ENSZ közgyűlése eredetileg azért hozta létre, hogy segítsen a második világháború utáni Európában azokon a gyermekeken, akik átélték a háború borzalmait. Az UNICEF célja a gyermekek és a fiatalok egészségügyi, táplálkozási, szociális gondoskodási, oktatási és szakképzési helyzetének javítása. A szervezet tevékenységét 1965-ben Nobel-békedíjjal ismerték el.

Magyarország évi 25 millió forinttal támogatja az UNICEF tevékenységét, a magyar kormány 2010 és 2014 között ezen felül 3,3 millió dollárral támogatott nemzetközi gyermekmentő projekteket.

A 24 pályázó közül kiválasztott Magyarországgal megkötött székhely-megállapodás tizenöt évre szól és tízévenként megújítható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.