BB

Állami kézbe került a Budapest Bank, a Corvinus Zrt. 700 millió dollárt fizetett az eladónak

Ezzel állami kézbe került a Budapest Bank teljes eszközállománya és érdekeltségei, például a Budapest Alapkezelő Zrt., a Budapest Autófinanszírozási Zrt., a Budapest Lízing Zrt. és a Budapest Flotta Zrt.

2015.06.29 15:03MTI

Az MFB csoporthoz tartozó Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. kifizette a Budapest Bank Zrt. 100 százalékos üzletrészének ellenértékét, 700 millió dollárt a General Electric Capital Group számára; ezzel állami kézbe került a Budapest Bank teljes eszközállománya és érdekeltségei, például a Budapest Alapkezelő Zrt., a Budapest Autófinanszírozási Zrt., a Budapest Lízing Zrt. és a Budapest Flotta Zrt.

A Miniszterelnökség hétfői közleményében jelezte, hogy a felek közötti elszámolás a vételáron nem változtatott. A vételár forrását, állami kezességvállalás mellett, a Magyar Fejlesztési Bank biztosította hitelfinanszírozás útján leányvállalata számára. Az MFB Zrt. a Budapest Bank megvásárlásához forint alapú piaci forrást vont be.

A vételár kifizetése 279,64 forintos dollárárfolyamon történt, ami a jelenlegi piaci árfolyamnál kedvezőbb és az előzetes üzleti terveknek megfelel - hangsúlyozták. A Miniszterelnökség megjegyzi azt is, hogy a vételár összege nem növeli az államadósságot.

A hivatal közlése szerint a "Budapest Bank jól szervezett, üzletileg hatékonyan működő, eredményes pénzügyi vállalkozás, amelynek megvásárlásával az állam értékes vagyonelemhez jut". A bank idén az első negyedévben 5,1 milliárd forint konszolidált, adózás utáni eredményt ért el. 2015 első hat hónapjában az előzetes várakozások szerint a pénzintézet konszolidált, adózott nyeresége meg fogja haladni a 10 milliárd forintot.

A Miniszterelnökség megfogalmazása szerint "a Budapest Bank működését, üzletpolitikáját, operatív vezetését illetően az új tulajdonos nem gondolkodik mélyreható változtatásokban". Az átállásból az ügyfelek semmit nem érzékelnek majd - jegyezte meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.