33 éven át volt üzemben

Lekapcsolták a legrégebben működő német atomerőművet

A bajorországi, grafenrheinfeldi reaktor 33 éven át volt üzemben és egykor a legnagyobb teljesítményű ilyen németországi létesítmény volt. A reaktort szombaton éjjel 23 óra 59 perckor állították le.

2015.06.29 07:56MTI

A lekapcsolás annak a folyamatnak a része, miszerint Németország 2050-re az áramfelhasználásának 80 százalékát megújuló energiaforrásokból akarja fedezni.

A bajorországi, grafenrheinfeldi reaktor 33 éven át volt üzemben és egykor a legnagyobb teljesítményű ilyen németországi létesítmény volt. A reaktort szombaton éjjel 23 óra 59 perckor állították le - közölte vasárnap fenntartója, az E.ON energiaipari vállalat.

A reaktor lekapcsolása annak az öt évvel ezelőtt hozott döntésnek felel meg, amely szerint 2022 végéig valamennyi németországi atomerőművet leállítják.

Ez az első reaktorleállítás azóta, hogy 2011-ben, röviddel a Japánban, a fukusimai erőművekben egy szökőár hatására bekövetkezett erőműbalesetet követően lekapcsolták az akkori 17-ből a nyolc legrégebben működő német atomreaktort.

A grafenrheinfeldi erőmű lebontását a hatósági engedélyek kiadását követően, 2017-ben tervezik elkezdeni és 2030-ra végeznek a felszámolással.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.