Befektetés

A Mátra térségének fejlesztéséhez összefogásra van szükség

Fontos lenne, hogy több befektetést vonzzon a térség, több turisztikai fejlesztés valósulhasson meg, s ezáltal javuljon az életminőség.

2015.06.28 22:30MTI

Széleskörű összefogásra van szükség a mátrai régió fejlesztését célzó uniós források hatékony felhasználásához, ez pedig a gazdaság- és turizmusfejlesztési elképzelések összehangolása nélkül elképzelhetetlen - hangsúlyozták a felszólalók az Önkormányzatok Mátrai Szövetsége (ÖMSZ) által szervezett szakmai fórumon szombaton, Gyöngyösön.

Hiesz György, Gyöngyös szocialista polgármestere arról beszélt: az ÖMSZ célja, hogy a több mint hatvan Heves és Nógrád megyei, mátrai település közti kapcsolatokat szorosabbra vonva együttműködést generáljon. Célja az is, hogy ezt az együttműködést a szlovák határon átnyúló kapcsolatokkal bővítse, erősítse.

Úgy fogalmazott, ennek érdekében fontos megteremteni egy "politikán átnyúló" Mátra-lobbit, hogy több befektetést vonzzon a térség, több turisztikai fejlesztés valósulhasson meg, s ezáltal javuljon az életminőség.

Felkért lobbistaként Vona Gábor, a Jobbik elnöke, országgyűlési képviselő azt mondta: egyelőre hiányzik a sokak által emlegetett összefogás, és hiányzik a mátrai identitás is.

Szerinte a Mátra vidéke a Balaton után a legjobb turisztikai adottságokkal bíró régió, azonban ezt eddig nem sikerült kihasználni. Szavai szerint az elmúlt 25 évben sokszor sikerült elrontani a Mátrát, ezen változtatni kell - tette hozzá.

"A Mátra sikerre van ítélve, azonban ezt az ítéletet végre is kell hajtani" - mondta. Mint fogalmazott, ennek pillére az infrastruktúra fejlesztése, az elképzelések összehangolásán.

Szükségesnek nevezte az élelmiszeripar talpra állítását, a borászatban rejlő potenciál, a turisztika, a sportolás, a pihenés terén meglévő lehetőségek kiaknázását, miként a Mátrát átszelő 23-as és 24-es főutak felújítását is.

Becsó Zsolt, Nógrád megyei fideszes országgyűlési képviselő - ugyancsak Mátra-lobbista - felidézte: már az előző uniós pénzügyi ciklusban is jelentős eredményeket sikerült elérni, mintegy 60 milliárd forintnyi fejlesztési forrás állt rendelkezésre.

Ebben az időszakban újult meg a mátrai szálláshelyek jelentős része, turisztikai attrakciókat fejlesztettek, előrelépett az örökségvédelem, a borturizmus, a falusi turizmus és a rendezvényszervezés is.

Szerinte a megoldást egy komplex fejlesztési program összeállítása jelentené, amelyhez kormányzati támogatást kell nyerni.

Kis, pontszerű fejlesztések helyett nagyobb léptékekben, átfogó programokban kell gondolkodni. Létre kell hozni egy mátrai fejlesztési társaságot, hogy a Mátra Budapest és a Balaton után a harmadik legfontosabb turisztikai célállomás legyen - mondta.

Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés fideszes elnöke ugyancsak az összefogás jelentőségét emelte ki.

A Mátra az egyetlen brand a térségben a turizmus területén, amelyet építeni kell, ez pedig csak összefogással lehetséges. A Mátra versenyképességét nagymértékben határozza majd meg, hogy milyen hatékonysággal tudja felhasználni a rendelkezésére álló területfejlesztési forrásokat - hangsúlyozta.

Kitért arra is: a nagyobb beruházások a központi régióból, Budapestről már "kifelé jönnek", fontos tehát, hogy Heves megye és a mátrai térség is haszonélvezője legyen ennek.

Azt is mondta, hogy a lobbi önmagában kevés, ha nincsenek jó projektek, e téren pedig még van min csiszolni.

Lénártné Benei Anikó, az ÖMSZ elnöke az MTI-nek elmondta: az Európa a polgárokért elnevezésű uniós pályázat keretében szervezték meg azt a szakmai fórumsorozatot, amely a mátrai térség fejlesztési lehetőségeinek jobb kihasználását, az együttműködési formák hatékonyabbá tételét, illetve az uniós források legoptimálisabb felhasználását szolgálja.

Az októberben záruló tíz hónapos programsorozat keretében igyekeznek felmérni, hogy a térség önkormányzatai, a gazdasági és a civil élet szereplői milyen elképzeléseket, fejlesztéseket szeretnének megvalósítani a jelenlegi tervezési ciklusban. Terveik szerint ezek alapján nagy, a kormányzat által támogatott gazdasági és turisztikai fejlesztési projekteket is össze tudnak majd állítani - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.