7700 milliárd forint

A 2007-2013-as uniós támogatási ciklus forrásainak 87 százaléka már eljutott a pályázókhoz

A 2007-2013-as uniós támogatási ciklus forrásainak 87 százaléka már eljutott a pályázókhoz Magyarországon, 2014 végéig 6500 milliárd forintot, mostanra 7700 milliárd forintot tudott felhasználni az ország a 8200 milliárd forintos keretből.

2015.06.26 14:53MTI

Bene Ildikó fideszes országgyűlési képviselő, Jász-Nagykun-Szolnok megyei fejlesztési biztos pénteki sajtótájékoztatóján Szolnokon elmondta: az Eurostat és az Európai Bizottság hivatalos adatait felhasználó KPMG, az ország egyik vezető könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó társaság tanulmányában regionális összehasonlítást is végzett, amely alapján Magyarország a 2004-ben és 2007-ben csatlakozott uniós tagállamok között a második helyen áll a kifizetések tekintetében, ez a szint tíz százalékkal magasabb a régió átlagánál és csak egy százalékkal marad el a tavalyi év végén élen álló Litvániától.

Az elemzés Magyarország esetében hangsúlyozza, hogy az eredményességben jelentős szerepe van a pályázati rendszer 2014-es átalakításának - utalt ezzel arra, hogy 2014.január 1-jén a Miniszterelnökség vette át az irányító, központi koordinációs szerepet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől, ezzel párhuzamosan az irányító hatóságok átkerültek a szaktárcákhoz. 2014 második felétől kezdődött meg nagy ütemben az uniós források lehívása, a fejlesztések túlnyomó része a közutakat, az energetikát és a környezet védelmét célozta - tette hozzá.

Bene Ildikó kitért arra, hogy az úgynevezett túlvállalást illetően is második helyen, 112 százalékon áll Magyarország, míg a régióban 105 százalék az átlag. Elmondta, hogy az elemzők szerint a 100 százalékos forráslehívás érdekében van szükség a túlvállalásra, hogy a beállított tartalékokkal a forrásvesztés elkerülhető legyen.

A fejlesztéspolitika jelenlegi rendszere felel meg leginkább a magyar sajátosságoknak, ez biztosíthatja, hogy az ország teljesítse a kitűzött célt, a rendelkezésre álló források 100 százalékának hasznosítását - jegyezte meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.