Devizahitelek

Tárgyal az autóhitelek forintosításáról a bankszövetség

Nyáron le szeretnék folytatni a bankszövetséggel az autóhitelek és személyi kölcsönök forintosításáról szóló tárgyalásokat, így ősszel megszülethet az ezzel kapcsolatos jogszabály.

2015.06.26 13:14MTI

A Magyar Bankszövetség tárgyalásokat folytat az autóhitelek forintosításáról - erősítette meg a szövetség az MTI-nek pénteken. Az NGM államtitkárának felvetésére, a kedvezményes árfolyamon történő forintosításra azonban nem reagált a szövetség.

Orbán Gábor adó- és pénzügyekért felelős államtitkár a Portfolio.hu pénteken megjelent interjújában elmondta: nyáron le szeretnék folytatni a bankszövetséggel az autóhitelek és személyi kölcsönök forintosításáról szóló tárgyalásokat, így ősszel megszülethet az ezzel kapcsolatos jogszabály.

Arra a kérdésre, hogy a kormány támogatja-e az MNB javaslatát, amelyre a devizatartalék 1 milliárd eurós részét is felajánlotta, azt válaszolta: azt szeretnék elérni, hogy a hitelezők és az ügyfelek számára egyaránt önkéntes alapon működjön a forintosítás, mégis tömeges szerződésmódosításra kerüljön sor.

Mint mondta, ebbe teljesen belefér, a kedvezményes árfolyamon történő forintosítás. A jogalkotás lényege az lenne, hogy ne kelljen egyenként több mint 200 ezer szerződést újraírni, hanem a felek önkéntes hozzájárulásával ez automatikusan működjön, a részletekről még tárgyalni kell - fogalmazott.

Korábban az MNB arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a deviza alapú személyi hitelek és autóhitelek állománya 300 milliárd forint, ami 250 ezer szerződéshez kapcsolódik. Ehhez jön még az "átfertőződési" hatás, mivel sokaknak egyszerre van jelzáloghitelük is mellette. Ugyanakkor már e nélkül is veszélybe kerülhet a lakás, ha a hitel összege nagyobb, mint a fedezetként szolgáló gépjármű értéke, mert a bank ilyenkor más vagyontárgy, például, egy lakás kényszerértékesítésével is kielégítheti a követelését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.