Inveszt

A Prinzhorn már 600 millió eurót ruházott be magyarországi cégeinél

A papíriparban tevékenykedő osztrák Prinzhorn csoport három magyarországi érdekeltségénél az elmúlt 20 évben 600 millió euró beruházást hajtott végre, az évi 129 milliárd forint értékű terméket 1260 munkavállaló termeli meg.

2015.05.29 15:57MTI

Cord Prinzhorn, a csoport vezérigazgatója pénteken Budapesten sajtótájékoztatón kitért arra, hogy jelenleg 45 milliárd forintos beruházás keretében biomassza erőművet építenek a dunaújvárosi Hamburger Hungária Kft.-nél. A fejlesztésre a hullám-alappapírt előállító vállalatnál az energiaköltségek csökkentése miatt van szükség, mivel a magas energiaköltséget az exportpiac nem ismeri el a papírtermékekben - tette hozzá a vezérigazgató.

Az osztrák családi tulajdonú Prinzhorn csoport 1990-ben a papíripari privatizációval érkezett Magyarországra. Elsősorban az újrafeldolgozott papírtermékek előállítására koncentrál, ezért létrehozta a Duparec Kft.-t, amely a papírhulladék begyűjtésével foglalkozik. Tavaly már 200 ezer tonna hulladékpapírt gyűjtöttek be.

A Hamburger Hungária évi 670 ezer tonna hullám-alappapírt állít elő. A Dunapack Magyarország Kft. pedig hullámpapír lemezből gyárt különböző kartondobozokat. Tavaly 40 milliárd forint értékű, 310 millió négyzetméternyi doboz-anyagot gyártottak - ismertette a csoport vezérigazgatója.

A magyar cégek 1500 beszállítóval állnak kapcsolatban, így további több mint 5 ezer embernek adnak közvetve munkát.

Cord Prinzhorn szólt arról, hogy a gyártáshoz 700 ezer tonna hulladékpapír-alapanyagra lenne szükségük, de hazai forrásból - nagyobb részt a saját begyűjtő cégen keresztül - csak 300 ezer tonnához jutnak hozzá. A többit a környező országokból importálják. A vezérigazgatóó szeritn megfelelő ösztönzéssel további 150 ezer tonnát lehetne begyűjteni az országban, de ehhez az kellene, hogy ne legyen olcsóbb a papírt hulladéklerakóba szállítani, mint szelektíven begyűjteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.