Mezőgazdaság

Konzervgomba-kartell - ilyen is van

Az Európai Bizottság felszólító levelet küldött csütörtökön a spanyol Riberebro konzervgyárnak, mert úgy ítéli meg, hogy megsértette az uniós versenyjogot, kartellben vett részt a konzervgomba piacán.

2015.05.28 13:56MTI

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a spanyol cég más vállalatokkal összejátszva felosztotta a piacot, és a kartellen keresztül az árakat is meghatározták.

A vizsgálat 2012-ben kezdődött azzal, hogy az uniós hatóságok razziát tartottak konzervgyártók irodáiban.

Három másik cég beismerte a konzervgomba-kartellt, ezért a bizottság tavaly nyáron a Bonduelle-re, a Lutece-re és a Prochamp-ra összesen 32,2 millió euró bírságot szabott ki.

A Riberebro ellen azonban folytatódik a vizsgálat, s ha bizonyítást nyer, hogy a spanyol cég is részt vett a kartellben, a brüsszeli testület akár összes bevételének 10 százalékára rúgó bírságot is kiszabhat.

A hivatalos levél elküldését követően az érintett vállalat betekinthet a bizottság birtokában lévő dokumentumokba, írásban fejtheti ki álláspontját és szóbeli meghallgatást is kérhet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.