KSH-jelentés

4,5 százalékkal kevesebb beruházás az első negyedévben

A gép- és berendezés beruházások 1,0, az építési beruházások 8,9 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakától.

2015.05.28 10:11MTI

A magas bázis miatt 4,5 százalékkal csökkent a beruházások volumene az egy évvel korábbihoz képest az első negyedévben, amikor összesen 816,5 milliárd forintot költöttek beruházásra Magyarországon. Egy évvel korábban 23,1 százalékos volt a beruházások éves növekedési üteme, amely 2014 negyedik negyedévére 1,9 százalékra lassult - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.

A gép- és berendezés beruházások 1,0, az építési beruházások 8,9 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakától.

Az előző negyedévhez viszonyítva a szezonálisan kiigazított volumenindex a beruházások 1,1 százalékos csökkenését jelzi.

A feldolgozóiparban gyakorlatilag stagnáltak a beruházások, mindössze 0,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, amikor viszont 20,8 százalékos, a múlt év egészét tekintve pedig 12,7 százalékos emelkedést ért el. A beruházások egyharmadát adó feldolgozóiparon belül nagyobb növekedést csak a vegyiparban, valamint a gépek és gépi berendezések gyártása terén mért a KSH.

A legnagyobb súlyú nemzetgazdasági ágak közül a szállítás és a raktározás beruházásainak volumene 8,3 százalékkal alacsonyabb lett az előző év azonos időszakához viszonyítva, aminek oka a vasút- és autópálya-építések, a nagyvárosi közlekedési hálózatok fejlesztéseinek, illetve a járműparkok korszerűsítéseinek jelentős visszaesése volt - közölte a KSH.

A nemzetgazdasági ágak többségében csökkentek a beruházások éves összehasonlításban, állapította meg jelentésében a statisztikai hivatal.

Az építőipari beruházások szintén 8,3 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, amikor viszont kimagasló, 45,3 százalékos növekedést értek el, és a tavalyi év egészében is 27,6 százalékos emelkedést mutattak.

A mezőgazdasági erdészeti és halászati ágazatban 7,9 százalékkal maradtak el a beruházások az egy évvel korábbiaktól azt követően, hogy tavaly 16,8 százalékkal emelkedtek.

Az idegenforgalom, vendéglátás területén 7,6 százalékkal maradtak el a beruházások a tavaly egész évi 13,4 százalékos emelkedés után.

A legnagyobb visszaesését a pénzügyi, biztosítási szektor szenvedte el 31,4 százalékkal, ahol negyedik negyedéve tart a hanyatlás. A közigazgatásban 20,0, az oktatásban 26,3, az egészségügyben 29,0 százalékkal estek vissza a beruházások.

A beruházások érdemi növekedését csak a vízellátás, szennyvíz gyűjtése, hulladékgazdálkodás (28,1 százalék) és a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás (14,5 százalék) területén regisztrálta a KSH.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.