Megkettőzhetik az olajkitermelést

Venezuela 14 milliárd dolláros befektetésről állapodott meg a Rosznyefttyel

Megkettőzhetik Venezuela jelenlegi olajkitermelését.

2015.05.28 08:22MTI

Venezuela és a legnagyobb orosz olajtermelő cég, a Rosznyefty 14 milliárd dolláros beruházásról állapodott meg a dél-amerikai országban - jelentette be Nicolás Maduro venezuelai elnök Caracasban.

A helyi televíziónak nyilatkozva Maduro azt mondta, hogy a nap folyamán tárgyalásokat folytatott Igor Szecsinnel, az orosz cég első emberével. Az elnök szerint az említett összeg révén megkettőzhetik Venezuela jelenlegi olajkitermelését.

A PDVSA venezuelai állami olajcég azt tervezi, hogy az olajtermelést napi 6 millió hordóra futtatja fel 2019-ig, ebből 4 millió hordó származik az Orinoco folyó térségben fekvő olajövezetből.Maduro nem részletezte, milyen beruházásokat terveznek az említett összegből, és az sem vált egyértelművé, hogy melyik fél mekkora részt vállal a finanszírozásból.

A PDVSA közlése szerint az orosz partnerekkel közös vállalatokat hoznak létre az olajágazatban. A venezuelai állami olajcég azt is bejelentette, hogy a Rosznyefty 16,7 százalékról 40 százalékra tervezi növelni részesedését a két cég közös vállalkozásában, a Petromonagasban.

A Rosznyefty és a PDVSA novemberben megállapodást írt alá arról, hogy az orosz cég a következő öt évben 1,6 millió tonna kőolajat és 9 millió tonna feldolgozott olajterméket vásárol a venezuelai állami olajtársaságtól.

Decemberben a Rosznyefty megvásárolta az ugyancsak orosz Lukoil, a legnagyobb magánkézben lévő orosz olajipari cégnek egy hatalmas venezuelai olajmező feltárására létrehozott konzorciumban lévő 20 százalékos részesedését.

A PDVSA venezuelai állami olajtársaság még 2009-ben orosz cégekkel, köztük a Rosznyefty és a Gazprom Nyefty vállalatokkal alkotott konzorciumot a Junin 6 olajmező feltárására.

Akkori várakozások szerint a mintegy 30 milliárd dollár értékű beruházás révén 53 milliárd hordó kőolajat lehet majd kitermelni az Orinoco folyó térségében.

A konzorciumban Venezuelának 60 százalékos többségi részesedése van. Az ország törvényei szerint az olajipari vegyes vállalkozásokban a külföldi részarány nem haladhatja meg a 40 százalékot.

Venezuela a dél-amerikai térség legnagyobb olajtermelője, a világ tizenegyedik legnagyobb olajexportálója, az olajszektor a helyi gazdaság vezető ágazata.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.