Légiközlekedés

Rekordnyereséget és -utasforgalmat ért el a Wizz Air

Árbevételük 21 százalékkal 1,2 milliárd euróra nőtt, ezen belül a jegyárbevétel 20 százalékkal haladta meg az előző évi szintet.

2015.05.27 10:01MTI

Rekordnyereséget és -utasforgalmat ért el a március 31-én végződött pénzügyi évben a magyar kötődésű Wizz Air diszkont légitársaság - közölte Váradi József vezérigazgató egy szerda reggeli konferenciabeszélgetésen.

Ismertetése szerint árbevételük 21 százalékkal 1,2 milliárd euróra nőtt, ezen belül a jegyárbevétel 20 százalékkal haladta meg az előző évi szintet. Egyszeri tételek nélküli adózott eredményük 146 millió euró volt, ami 67 százalékos növekedés az előző évhez képest. A légitársaság utasainak száma 2,6 millióval 16,5 millióra nőtt, ez 18 százalékos forgalombővülést jelent.

Váradi József beszámolója szerint 11,9 százalékra növekedett a nettó profit árrése, és egész évben javult a költségpozíció: 3,61 eurócenten állítottak elő egy székkilométert, ami 3 százalékkal alacsonyabb az előző évihez képest. Javult a gépek kihasználtsága és a töltöttségi mutató is: utóbbi 1 százalékponttal 86,7 százalékra nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A Wizz Air az elmúlt évben két új bázist és 63 új útvonalat nyitott. Váradi József kiemelte, hogy a tőzsdére lépéssel nagyban javult a cég likviditása: a szabad készpénzállomány 449 millió euróra nőtt az előző évi 186 millióval szemben.

A 2016-os üzleti évben Váradi József a kapacitások további bővítését várja, ugyanakkor az alacsonyabb kerozinárak miatt nem lát profitnövelési lehetőséget az európai légiiparban, mivel az ebből származó előny nagyobb része elvész a gyenge euró miatt, a fennmaradó rész pedig jegyárcsökkenésbe fordul. Ezek mellett a Wizz Air 165 és 175 millió euró profitszintet prognosztizál a 2016-os fiskális évre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.